Select Page

Седамдесети том „Православне енциклопедије“ пуштен је у продају у продавницама „Православне књиге“ Издавачке куће Московске Патријаршије. Књига се може купити и у интернет продавници Патријаршијске издавачке куће.

Седамдесети том „Православне енциклопедије“ наставља објављивање чланака који почињу на слово „У“. Нови том се отвара чланком о Угрешком Николајевском мушком манастиру чије се оснивање традиционално везује за Куликовску битку. Благоверном кнезу Димитрију Донском јавила се икона Светог Николаја Чудотворца, па је Свети кнез наредио да се на том месту подигне манастир. Седамдесети том се завршава чланком о Теодору, светитељу суздаљском, првом епископу ростовском.

„Православна енциклопедија“ је специјализована референтна публикација која пружа свеобухватне информације о две хиљаде година дугој историји и садашњем стању васељенског православља, упознаје читаоца са другим хришћанским конфесијама и нехришћанским религијама, као и са чињеницама из света науке, културе, филозофије, уметности и политике које су на различите начине повезане са религијом. Енциклопедија посебну пажњу посвећује црквеном животу у 20. веку, о чему у референтној литератури практично нема података.

Свето Писмо, историја Цркве и библистика представљени су чланцима о личностима наведеним у Библији, о географији и археологији Свете земље, о библијском богословљу и јересима везаним за тумачење Библије, као и чланцима о највећим егзегетама. О патристичком наслеђу говори се у чланцима посвећеним оцима и учитељима Цркве. Чланци о црквеној уметности посвећени су питањима иконографије, иконописа, црквене архитектуре, а такође дају представу о појединачним истакнутим иконописцима, архитектама и световним сликарима који су се у свом раду окренули хришћанским темама. Енциклопедија детаљно описује Руску Православну Цркву, древну Цркву, Римокатоличку цркву, протестантске цркве и покрете и друго.

Извор: rop.ru, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This