Izaberite stranicu

Градња православног храма посвећеног српској деци која су током Другог свјетског рата страдала у нацистичким логорима у Норвешкој, почиње са благословом Епископа британског-скандинавског Доситеја, извијестио је Радио “Слово љубве”, благодарећи г. Бранку Димовићу Димеском, новинару, писцу, сценаристи и продуценту филмова “Логор смрти у Карашјоку” и “33 анђела” – два остварења која говоре управо о још једном, деценијама прикриваном, страдању Срба.

Светиња се гради на иницијативу Норвежанина, теолога др Јоханеса Сулберга, који је дио свог имања уступио за градњу цркве и заједно са својим сународником г. Кјелом Моеном је главни ктитор ове светиње.

–  Др Јоханеса Сулберга је уступио дио имања за изградњу храма како би се у њему могли православни сабирати и молитвено сјећати на страдалу српску дјецу. Јоханес Солберг је иначе све вријеме активно учествовао и на реализацији филма “33 анђела” и имао прилику да борави у свим мјестима гдје је, нажалост, наш српски народ страдао. Чуо је и свједочења потомака и имао прилику да се увјери у патње оних који су кроз та страдања пролазили. То га је посебно мотивисало и када се вратио, имао је разговор са Епископом Доситејем од кога је добио благсолов, окупио своју православну браћу, позвао и мене и саопштио да је ријешио да уступи свој дио имања, гдје смо прије пар дана и кренули са припрамама за изградњу храма – казао је г. Бранко Димовић

По његовим ријечима и документарно-играни филм “33 анђела” је наишао на велико интересовање у Норвешкој, тако да се ових дана очекује и његово прво приказивање.

Фото: Бранко Димовић Димески

Обрада: Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This