Izaberite stranicu

У оквиру Божијих заповести човек налази блаженство, радост и мир.

Главна ствар у животу човека је љубав према Богу и ближњем. Ово је рекао Његово блаженство Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије у литургијској беседи у Храму Светог Агапита Печерског Светоуспенске Кијево-Печерске лавре 17. септембра 2023. године, у недељу 15. по Духовима, преноси Информационопросветно одељење УПЦ.

Предстојатељ Украјинске православне цркве подсетио је на Спаситељев одговор на питање адвоката: „Која је највећа заповест у закону?“

«„Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свим умом својим.” Ово је прва и највећа заповест.  А друга је као и ова: „Љуби ближњега свога као самога себе.” О овим двема заповестима виси сав закон и пророци.” Ова два закона садрже читаву Библију, сведену на минимум«, објаснио је Његово Блаженство Митрополит Онуфрије.

Ове заповести указују, наставио је Архипастир, шта је најважније у животу човека. При томе, љубав према Богу се не манифестује у изјавама, већ у испуњавању Његових закона.

«Ако волим Бога, онда испуњавам Божанске законе… – они су установљени на нашу корист. Нису Богу потребне ове заповести, потребне су нама. Стављају нас у оквире у којима човек налази блаженство, радост и мир. Ако пређемо ове границе, губимо мир, блаженство, осећај радости, губимо све то. Ко не испуњава свете законе није у стању да садржи дарове Божанске љубави«, рекао је Његово блаженство Митрополит Онуфрије.

Осим тога, без љубави према Богу нико не може истински да воли ближњега, напоменуо је Предстојатељ УПЦ.

«Ако испунимо ове законе, сведочићемо Богу да имамо љубав према Њему. А ако имамо љубав према Богу, онда ћемо имати праву љубав према ближњем. Ова Божанска љубав према ближњем се испољава у самопожртвовању, када чините добро и не очекујете ништа заузврат. Све док таква љубав постоји међу нама, биће живота на земљи, али ако такве пожртвоване љубави нестане, свет ће престати да постоји, уништићемо себе. Нека нам Господ помогне да живимо у Божанској љубави како бисмо били причасници тог вечног живота који је Господ на Небесима припремио онима који Га љубе«, пожелео је Његово блаженство Митрополит Онуфрије.

Извор: Православаная жизнь

Pin It on Pinterest

Share This