Select Page

Поводом празника Светог Симеона Мироточивог, Митрополија црногорско-приморска, од петка 24. фебруара до недјеље 26. фебруара, организује Светосимеоновске свечаности у Подгорици.

„Дани Светог Симеона Мироточивог“ почеће у петак вече, 24. фебруара, у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици приказивањем филма „Икона – дар Божији“ аутора Дамјана Томића.

Наставиће се сјутрадан, у навечерје празника, у 18 часова Великом вечерњом службом са петохљебницом, као и концертом СПД „Светосавник“, са почетком у 19 часова. На крају вечери Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије додијелиће награде за светосавске темате.

У недјељу 26. фебруара, на празник када наша Света црква прославља Светог Симеона Мироточивог, у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици Свету архијерејску литургију, са почетком у 9 часова, служиће Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са више архијереја наше Свете цркве.

Након одслужене Службе Божије, Светосимеоновску бесједу изговориће проф. др Јован Делић.

У 11 часова, од Саборног храма па до Немањиног града на обали ријеке Рибнице, гдје је рођен Стефан Немања – Свети Симеон Мироточиви, кренуће традиционална свенародна Светосимеоновска литија, коју ће предводити Митрополит Јоаникије са више архијереја наше Цркве.

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије раније је казао, позивајући благочестиви народ Зете да узме учешће у Светосимеоновским свечаностима, да је то прилика „да благословимо наш главни град, да се саберемо и објединимо, и подсјетимо на ону борбу коју смо имали када је Црква била угрожена и када је била стављена ван закона, па је Бог погледао на свој народ“:

„И Бог и свеци су помогли, притекли у помоћ и објединили наш народ, тако да је народ извојевао једну велику побједу. Не знам како ће то тумачити људи и како ће то користити, али то је било Божије дјело. Јесте да смо сви ми помало учествовали, али да не би Божије помоћи, и да не прискочише свеци Божији, не би од тога ништа било.То би пропало, као што многе друге ствари пропадају, али да се подсјетимо кад се у Бога поуздамо и кад призовемо свеце Божије у помоћ, и када се само на Бога и на свеце ослонимо, ту је онда сигурна и потпуно помоћ Божија.”

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This