Select Page

Поклоничка група на челу са Његовим преосвештенством Епископом шабачким г. Јеротејем у периоду од 3. до 11. фебруара 2023. године походила је Свету Земљу.

Пут је организовала Поклоничка агенција Српске православне цркве „Доброчинство“, а у групи су, поред Преосвештеног г. Јеротеја, били и Преосвећени Епископ јегарски Нектарије, свештеници и верни из више епархија Српске православне цркве, као и монахиње из манастира Жиче, на челу са игуманијом Јеленом.

Другог дана поклоничког пута, 4. фебруара 2023. године, свеноћно бденије у цркви Васкрсења Христовог и Божанствену литургију у цркви Гроба Господњег служио је Архиепископ пелски Филумен, уз саслуживање Архиепископа бељцког и фелештског Маркела и епископа шабачког Јеротеја, јегарског Нектарија и белоградчишког Поликарпа.

У цркви Рођења Христовог у Витлејему, 6. фебруара 2023. године, Митрополит диокесаријски Бенедикт је началствовао Светом литургијом уз салуживање епископа шабачког Јеротеја и јегарског Нектарија. Истог дана српска поклоничка група имала је званичну аудијенцију код Његовог блаженства Патријарха јерусалимског г. теофила. Патријарх је поздравио поклонике, нагласиои значај светих места упутивши свима поруку мира и љубави. У име српске групе поклоника, Преосвећени Епископ г. Јеротеј је заблагодарио Патријарху Теофилу на благослову за боравак и богослужење у Светој Земљи, подсећајући да су поклоници из Србије прејемници Светог Саве који је још у XIII веку два пута походио Свету Земљу. Преосвећени Владика је Његовом блаженству пренео поздраве Његове светости Патријарха српског Порфирија. На крају пријема, Епископ Јеротеј и монахиње манастира Жиче предали су пригодне поклоне Патријарху Теофилу.

Сутрадан, 7. фебруара 2023. године, на Светој архијерејској литургији која је служена у Богородичиној цркви у Гетсиманији епископи Јеротеј и Нектарије су саслуживали су Архиепископу севастијском Теодосију.  Богослужење је нарочито украсило појање монахиња манастира Жиче.

Посетивши, до краја свог поклоничког путовања, и остала свештена библијска места (Маслинску гору, Витанију, Назарет, Тавор, Јордан, Галилејско језеро..), поклоничка група „Доброчинства“ је „опет и опет“ засведочила Светописамско и Светопредањско искуство Цркве Христове записано и у „Писму из Палестине“ Јована Дучића: Све је овде вечно и све је овде свето!

Извор: Епархија шабачка

Pin It on Pinterest

Share This