Select Page

На недељу месопусну, служена је Света литургија у подгоричком Храму Св. Ђорђа, којом је началствовао протојереј-ставрофор, Милета Кљајевић.

Високопречасном проти саслуживало је свештенство овог древног храма: протојереј Мирчета Шљиванчанин старешина цркве, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намесник подгоричко-колашински, протојереј-ставрофор Драган Станишић и ђакон Лука Павићевић; док су молитвено учествовали прота Милун Фемић и о. Јован Радовић.

На литургијске возгласе одговарали су појци Школе појања Свети Ђорђе, којим је руководио прота, Јован Радовић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Милета Кљајевић:

,,Свети јеванђелист Матеј у свом Јеванђељу говори о Страшном суду гдје ће Господ судити свима људима за њихова дјела и недјела, помисли, преступе и за све оно што су у овом земаљском животу учинили, противно вољи Божијој.“

Отац је казао да ће тај суд, за разлику од земаљског, бити непристрасан и да ће се на њему, јавно пред свима прочитати животна књига душа наших, са свим  дјелима, на основу које ће се донијети коначна пресуда. Додао је да ми вјерујемо да је Бог извор љубави, а љубав не зна за осуду и она само прашта.

,,Опроштај гријехова је загарантован сваком грешнику – само уколико се искрено каје. Разбојнику се бришу сва животна недјела, блудницама се брише разврат, а митару користољубље“, подвукао је о. Милета, подсјећајући да је Апостол Павле, безмјерност Божије љубави, описивао овим ријечима: Јер гдје се умножи гријех, онде се још већма умножи благодат.

Началствујући свештенослужитељ је додао да Бог жели да наше срце буде увијек испуњено Христовом љубављу, а савршена љубав, искључује страх; о чему свједочи Апостол Јован кад каже: У Љубави нема страха, него савршена њубав изгони страх напоље, а ко се боји, није савршен у љубави.

Прота Кљајевић је позвао да појачамо љубав у срцу и да се наоружамо заповијестима, на којима се темеље Закон и Пророци, пожељевши да нас све Господ и Св. Ђорђе благослове и услише наше жеље и молитве те подају благослова, здравља, памети и свега добра што људи не могу дати.

Потом су сви они који су се припремали приступили Светој тајни причешћа.

Заједничарење свештенослужитеља и вјерног народа Божијег, настављено је у Светогеоргијевском дому уз празнично послужење које је припремило сестринство Цркве Светог Ђорђа.

Уз појање духовних пјесама и извођењу рецитација полазника Школе вјеронауке Свети Ђорђе, свечаном трпезом, обиљежене су Месне покладе у храму под Горицом.

Елза Бибић

Фото / Видео: Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This