Select Page

У прву припремну недељу пред Велики пост, Недељу о митару и фарисеју, 5. фебруара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Ранко Милинчић, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. За певницом су, на прозбе и јектеније, одговарале милешевске монахиње предвођене игуманијом Аквилином.

О важности и значају читања Светог Писма Преосвећени је говорио у пастирској поуци сабраном верном народу: – Сваки пут када се чита Свето Писмо постајемо мудрији и способнији за учешће у животу. Ако обратимо пажњу на оно што је данас читано постаћемо много богатији у знању и умешнији у животу.

– Данас смо слушали о два обрасца живљења. Један се од њих похваљује и препоручује а упозорава се на онај други пример да га не треба опонашати. Предочава нам се поново овај догађај као огледало. Да се свако од нас огледне у њему.

– Један од ове двојице, цариник, није себе поредио ни са киме него је душу своју изливао пред Богом. Он је осећао потребу за Богом, глад и жеђ за Њиме, за близином Божијом. И зато се обраћао Богу речима: Боже, милостив буди, мени грешноме! И постигао је циљ своје молитве, добио је помиловање, оправдање, опроштење. Бог му се смиловао, добио је оно што је тражио. Та молитва је постигла циљ.

– Пред нама је, поново, ова прича, казана Спаситељем, спасоносна прича, да бисмо, користећи њу, поправили, унормалили, свој однос са Богом и са другим људима. Да бисмо имали прави однос према себи, да бисмо схватили да је потребно вршити поправке у свом властитом животу, у своме односу према Богу, унапредити однос са Богом, унапредити однос са другим људима, са браћом, поправити све. Ако би се цело човечанство служило овом причом коју је Спаситељ казао онда би се јавила и љубав према ближњима. Нестало би похлепе и властољубља, завладао би мир у свету, постали би смо поново потпуни хришћани, и свет би могао бити не ратно поприште него рајски простор, појаснио је Епископ Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This