Izaberite stranicu

На позив Његовог високопреосвештенства Митрополита берлинског и њемачког г. Марка из сестринске Руске православне заграничне цркве, а поводом молитвеног учешћа у прослави празника и патрона Саборног храма Светих новомученика руских, Његово преосвештенство Владика пакрачко-славонски г. Јован боравио је у суботу 4. и недељу 5. фебруара 2023. године у Минхену.

Заједно с домаћином, Високопреосвештеним Митрополитом Марком, Преосвештени Владика Јован служио је у суботу у навечерје празника празнично вечерње, а сутрадан у недељу на сам дан Светих новомученика руских, са свештенством, монаштвом, вјерним народом и Архиепископом руским г. Тихоном, служио је и Свету архијерејску литургију.

Говорећи о Светим мученицима Цркве Христове, о њиховом посебном свједочењу вјере, и примјеру Светих новомученика јасеновачких и Светих новомученика руских, по прочитаним одјељцима из Светог писма окупљене је поздравио Владика Јован.

Након Свете литургије Владика Јован посјетио је и гроб Светог мученика Александра Шморела, православног Нијемца убијеног као противника нациста 1943. године.

Његово преосвештенство Владика пакрачко-славонски г. Јован, посјетио је у суботу Меморијално подручје некадашњег, првог, концентрационог логора нацистичке Њемачке у близини Минхена – Дахау.

Pin It on Pinterest

Share This