Select Page

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 4. фебруара 2023. године свету архијерејску Литургију у манастиру Новој Грачаници код Чикага.

Саслуживали су Високопреосвећени Архиепископ чикашки г. Петар из Руске Заграничне Православне Цркве и преосвећена господа епископи новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин, канадски Митрофан, далматински Никодим, буеносајрески и јужноамерички Кирило и умировљени славонски Сава. Том приликом, патријарх Порфирије је поручио:

– Драги Владико, часни оци, браћо и сестре, моје срце је испуњено истинском радошћу, и то не обичном, пролазном радошћу, радошћу од овог света, него небоземном радошћу, радошћу која је од Духа Светог. То је и једина истинска и права радост. Свака радост која није обележена Духом Светим, благодаћу Божјом, замалена је и за кратко. Међутим, радост која долази од благодати Духа Светог јесте трајна и има дубок духовни смисао.

Испуњен сам радошћу, јер нас је Господ сабрао овде, у Новој Грачаници, у храму посвећеном Пресветој Богородици, да прославимо Светог Саву, да се заједно молимо Богу. Испуњен сам радошћу и због тога што сам, од кад сам крочио на америчко тло, заправо имао утисак да сам у  својој земљи, да нисам отишао из Отаџбине, напросто због тога што је први корак који сам начинио на овом тлу био запечаћен именом Светог Саве. И ево, његовим корацима налазимо се и овде, у Чикагу. То је само показатељ и подсетник на све оно што заиста вреди у нашем народу.

Све што јесмо и што имамо, што испуњава смисао нашег постојања кроз Сциле и Харибде историје, све је запечаћено Светим Савом. У нашем народу и потоци и извори, и брда и планине, и села и много тога носи име Светог Саве. У свему што је дивно, што је лепо, што је вредно, наш народ је видео Светог Саву, али и гледао је и видео, а и данас види, себе као Светог Саву. Свети Сава је једампут за свагда утро стазу којом треба да идемо. Светосавска вера није ништа друго него православна вера, јеванђељска вера, Христова вера, она вера која нас је уобличила кроз векове. Иако су се мењале границе држава, иако смо одлазили у даљину из своје матице, увек и свагда се име Светог Саве не само чувало, него нас је име Светог Саве, запечаћено Христом и Јеванђељем Христовим, уобличавало и давало могућности да увек и у сваком времену будемо креативни.

За Светог Саву, који је по свему велики и о којем се може говорити на разне начине, не би се могло ништа рећи да није био сав Христов, да није био светитељ Божји. То је оно на шта нас позива и данас. Позива нас да верујемо православно. Позива нас да држимо заповести Јеванђеља, јер те заповести нису ништа друго него путокази, смернице, снага и сила којом изграђујемо себе као појединце, али и себе као заједницу. Ако живимо Јеванђељем Христовим онда држимо породицу на окупу. На шта нас позива Јеванђеље Христово? На љубав, а љубав подразумева жртву за онога са којим живимо.

***

Манастир Нова Грачаница налази се у месту Треће Језеро недалеко од Чикага. Посвећен је Покрову Пресвете Богородице и представља верну реплику древне Грачанице на Косову, задужбине Светог краља Милутина. Велелепна црква, као и читав манастирски комплекс,  символ је снаге православног српског народа који је после Другог светског рата уточиште нашао у Сједињеним Државама.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This