Izaberite stranicu

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и викарни Епископ новобрдски г. Иларион служили су јутрос у манастиру Подмаине Свету архијерејску литургију.

Саслуживало им је свештеномонаштво.

Митрополит Јоаникије је прије почетка Литургије у чин расе и камилавке замонашио тројицу послушника ове свете обитељи давши им имена Антоније, Атанасије и Јефтимије.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика Иларион је рекао да је монаштво велики дар који је Бог дао људима.

“Најдубље верујем да је сваки човек на неки начин призван да буде монах, као што је сваки човек призван да осети тајну брака. Апостол Павле, када говори о браку, каже да говори о Христу и о Цркви тако да се сваки човек венчава, пружа се ка другоме и пушта другога ка себи и у себе. Али, са друге стране, сваки човек треба да буде и монах. У тој таинственој динамици нашега живота, јер живот у Богу је непрекидни покрет, ми треба да имамо покрет ка себи, ка осамљивању које нас води ка сабору и саборовању”, рекао је он.

Објаснио је да човјек када се осами и када почне да се спушта у своје срце ту среће живога Бога, Господа Христа кога препознаје Духом Светим и прослављ2а небеског Оца у своме срцу.

“Духом Светим и кроз Христа кога у своме срцу види он сагледава и тајну Небескога Оца. И ето, самоћа нас води ка сабору. А онда човек жели ту тајну да другоме саопшти, другоме да је подели. И зато, како апостол говори – плод духа је и љубав. А љубав је када делиш биће са другим”, објаснио је Владика Иларион.

Нагласио је да је погрешно осамљивање које нас не води ка љубави.

“И зато монах одаљујући се од вреве овога света, од света који у злу лежи усмерава своје биће ка Богу да би градио нови свет, да би спасавао тај исти свет од греха и од зла”, казао је Епископ новобрдски.

У току Литургије Митрополит Јоаникије је у чин јеромонаха рукоположио јерођакона Марка (Радуловића), сабрата манастира Савине.

На крају богослужења благосиљани су славски колач поводом више имендана монаха и  монахиња сабраних на данашњем богослужењу, а онда је Митрополит Јоаникије у краћоем архипастирском слову заблагодарио Богу на Његовим превеликим даровима.

“Што смо се на дивни спомен Светога Марка Ефескога и Светога Макарија Великога овдје данас сабрали. Имамо ту радост да нам је данас у гостима, као брат и као домаћи, наш Владика новобрдски Иларион”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Игуман манастира Зочиште Стефан рекао је да сви знамо да је Црква стуб и тврђава истине и да ван ње нема спасења.

“Велика је радост да се у њој налазимо у овим смутним временима када многи испадају и одступају од Цркве Божије. А ево, овдје у радости, Црква Божија се умножава и расте. И надамо се уз милост Божију и свих светих, да овдје присутна Мајка Божја у чијем смо храму надгледа све, да нас Господ укрепи, да нам да снаге да носимо свој крст који смо добили на крштењу и други на монашењу. И да нас Црква Божија у којој смо укрепи и сви једни за друге да се молимо да бисмо дошли до краја. А крај је бескрај и вечност у царству небеском”, казао је игуман манастира Зочиште.

Радосав Рајо Војиновић

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This