Izaberite stranicu

У Никшићу је у сали Никшићког позоришта у недјељу, 29. јануара 2023. године, одржана свечана Светосавска академија, коју су организовале Епархија будимљанско-никшићка, Општина  Никшић и ЦО Никшић.

Светосавској академији су присуствовали: Преосвећена господа Епископи захумско-херцеговачки Димитрије и будимљанско-никшићки Методије, предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић и предсједник СО Никшић Немања Вуковић, гости свечаности, свештенство, монаштво, бројни грађани Никшића, који су до последњег мјеста испунили салу Никшићког позоришта.

Организатори су овогодишњу академију посветили дјеци, дјечијој радости, невиности и игри,“ јер је таквих Царство небеско“, и сјећању на недавно преминулог протођакона Владимира Јарамаза, који је као члан црквене заједнице овог града, још од `90. их година, учествовао у организовању светосавских свечаности у Никшићу.

Традиционалну светковину, у славу и част Светог оца нашег Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, благословио је Преосвећени Владика Методије, који је, између осталог, казао да је братски однос Црне Горе и Херцеговине вјечна вјера Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског, вјечна заједница наших блаженопочивших Митрополита Амфилохија и никад умировљеног Владике Атанасија.

„Братски однос Црне Горе и Херцеговине света је икона саборности и једнообразности на којој смо и ми овдје данас збратимљени и радосно уписани. Не можемо говорити о Црној Гори, а да не говоримо о Херцеговини. Не можемо говорити о Ђеду, а да не говоримо о Таси, не можемо говорити о Црној Гори и Херцеговини, а да не говоримо о њиним људима који су исписали свијетле странице српске и свјетске земаљске и духовне историје. Све је ту симболично и свето, света земља орлова и витезова, свети људи вјере од камена и саможртвене љубави. Не можемо говорити о Херцеговини, а да не говоримо о цијелом српству, историји, трагедији, васкрсењу и језику. Не можемо говорити о Црној Гори, а да не пјевамо најљепше о слободи. Не можемо говорити о Херцеговини и Црној Гори, а да не славимо Бога, да вјерујемо и благодаримо што нам је дао ова два крила златна да пропутимо и прославимо Њега и сав род српски“, казао је Епископ Методије.

Светосавску бесједу произнио је Владика Димитрије, наводећи да, када се пажљивије промотри живот вјечног херцеговачког принца и заштитника, о Светом Сави је јако тешко, али и веома лако говорити.

„Тешко – зато што се светост таквог формата схвата и разумева не толико кроз говорење о њој колико кроз подражавање, а подражавати је – то је цјеложивотни подвиг. Лако – зато што нема пуно личности, ни у нашој, ни у свјетској историји које су биле тако широке и свестране, и којима се може прићи са тако много различитих страна. Јер, он је био и искрени богољубац и савршени родољуб; и раскошни богослов истанчаног и ријетко рафинисаног израза – и несвакидашњи примјер простог монаха и самопрегорног подвижника; примјер правог народног вође и најискренији слуга тог истог народа; племић царског рода и добровољни сиромах Христа ради.

Био је вјешти дипломата (када је то за његов народ било корисно), али и бескомпромисни чувар Истине и Предања (када је то било неопходно). Надахнути пјесник и тајновидац и у исто вријеме савршени примјер духовног трезвеноумља и истинског учитељства. Био је Свети Сава, јеванђелским рјечником изражено и змија и голуб, утемељивач младе српске краљевине и истински духовни космополита. Апостол и пророк, духовни борац и искрени миротворац“, бесједио је Епископ захумско-херцеговачки Димитрије.

Како су Општина Никшић и Црквена општина Никшић, овом приликом, у част Светог Саве, опредјелили одређена средства за потребе најмлађих, тачније за породилиште Опште болнице Никшић донацију су директорици ове јавне здравствене установе уручили Марко Ковачевић и Владика Методије.

У програму су наступили: хорови Светог новомученика Станка и Преподобне мајке Ангелине под руководством професорица Ленке Дурутовић и Ане Бојић, фолклорни ансамбл „Ђурђевданско коло“, гуслар Никола Кривокапић, сопранисткиња Тијана Блечић Перовић уз пратњу Гордане Милатовић, клавир, Тамаре Кривокапић, виолина и Петра Милатовића, перкусије, рецитаторке Анице Радуловић. Водитељи су били Маја Стојановић и Андрија Васиљевић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This