Izaberite stranicu

Након Свете архијерејске литургије, коју је јутрос служио у Цетињском манастир, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије одликовао је Орденом Светог Петра Ловћенског Тајновидца првог степена г. Лазара Минића из Бара за дјелатну љубав према СПЦ, а посебно за несебичну помоћ у изградњи Православне гимназије “Свети Сава” у Подгорици.

Уручујући одликовање г. Минићу, Владика је рекао да је он, када је чуо за оснивање православне гимназије у Подгорици, дао велики новчани прилог за изградњу њене зграде.

“У њој ће се наша дјеца учити свим наукама, али ће тамо учити и вјеронауку. Тек је права наука када се уче све науке заједно са вјеронауком. Изостависте ли вјеронауке, изостависте онда онај крајеугаони камен, јер наш Бог, који нам даје разум јесте Логос и у Њему је свако знање и свака мудрост. И од Њега је свака мудрост коју људи науче у овоме свијету”, рекао је Владика Јоаникије.

Казао је да бисмоми били најсрећнији народ на свијету да је само до диплома и доктората.

“Али, видите, што се више умножавају дипломе, све је лошија и лошија ситуација. Нешто фали. А фали морала, фали вјере, фали честитости. Зато смо ријешили да осмнујемо православну гимназију Светога Саве, који је школска слава и у Црној Гори све од Даниловог времена до краја Николине владавине, па и у Краљевини Југославији – све до комунизма. Свети Сава је био школска слава једнако и у Србији и у Црној Гори и у свим српским земљама”, подсјетио је Митрополит Јоаникије и нагласио да му је велика част да се захвали г. Минићу.

Пожелио му је здравље, срећу и дуг живот, као и да га Бог награди за ово доброчинство.

Радосав Рајо Војиновић

 

Pin It on Pinterest

Share This