Select Page

 

„Црква Божија почива на мученицима и мучеништву. Почива на онима који су имали снаге да пригрле сав чемер овога света који у злу лежи. Ми људи површни нисмо склони да се сећамо нити смрти, нити чемера који су неизбежни и непрекидно постоје. Када човек прихвати све заправо као добро и када има благовест у себи, када има добру веру, када зна да иза те празнине, иза смрти постоји смисао, постоји садржај, постоји спасење, човек се даје у смрт. Тако су се давали мученици. Они су осећали да је разрешење у Христовом загрљају“, поручио је данас Епископ новобрдски г. Иларион у литургијској беседи у манастиру Ваведење у Београду.

Његово преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Његове светости Патријарха српског г. Порфирија, на празник Светог Доситеја Загребачког Исповедника, 13. јануара 2023. године, началствовао је на Светом евхаристијском сабрању у манастиру Ваведење у Београду, гдје су похрањене мошти овог Божијег угодника. 

Епископу Илариону саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуствту верног народа Божијег.

У беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени Епископ Иларион је рекао да Црква Божија почива на мученицима и на мучеништву, на онима који су имали снаге да пригрле сав чемер овога света који у злу лежи.

„Ми људи површни нисмо склони да се сећамо нити смрти, нити чемера који су неизбежни и непрекидно постоје. Непрекидно негде бесни рат. Непрекидно нека недужна деца страдају, непрекидно неко носи неки чемер у души из различитих разлога. Ми смо заправо смртни, празни сами по себи. Али, дешава се једно чудо. Када човек прихвати све заправо као добро и када има благовест у себи, када има добру веру, када зна да иза те празнине, иза смрти постоји смисао, постоји садржај, постоји спасење, човек се даје у смрт. Тако су се давали мученици. Они су осећали да је разрешење у Христовом загрљају.

Тим покретом се излази из овог света. Тим покретом чемер постаје извор благослова, тескоба постаје извор ослобођења и праве молитве, страдање постаје извор радости, понижење постаје извор вечне славе. Хвала Господу Христу који нам је тај пут пропутио и хвала Њему што на овом парчету земље на коме живи наш народ има толико оних који су тај пут следили и зато се чудесно наша Црква обнавља. Обнавља се молитвеним вапајима и снагом која су и та деца и ти старци и ти свештеници, жене, сви који су имали у срцу снагу да из овог чемера виде вечну славу. То је нада свима нама – да ти вапаји наших предака који су са надом у Христа страдали, да и ми можемо да истрајемо на путу нашег страдања“, казао је између осталог Епископ Иларион.

На крају Светог евхаристијског сабрања, Преосвећени Епископ Иларион освештао је славске дарове и преломио славски колач.

Извор: ТВ Храм

Pin It on Pinterest

Share This