Select Page

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије, служио је, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, у понедјељак 9. јануара 2023. године, Свету архијерејску литургију у цркви, посвећеној овом светитељу, у мјесту Глибавац код Никшића.

После читања Светог јеванђеља, бесједио је свештеник Крсто Станишић, наводећи да је Свети архиђакон Стефан први мученик наше Цркве, и позвао да, по примјеру овог угодника и светитеља Божјег, праштамо једни другима.

„Поготово у овим данима божићних празника, кад год, неко баци на нас неку тешку ријеч или увреду, да се не инатимо и да не вратимо истом мјером, него да се помолимо за њега да га Бог преобрати и да му не урачуна тај гријех“.

„Лијепо је што сте се окупили на овај дан у оволиком броју, заједно са дјецом, упркос хладном и кишном времену да саборно прославимо славу, како то и доликује. Крв мученика је сјеме нових хришћана, тако је од Светог архиђакона и мученика Стефана. Ево, двије хиљаде година, имамо нове хришћане до дана данашњег, кроз цијелу историју. Свједоци смо тога и у новије вријеме“, рекао је о. Крсто.

Данашњи празник и славу храма честитао је Преосвећени владика Методије, рекавши да је Господ дао заповјести онима који Му сљедују, а једна од кључних је да праштамо једни другима.

„У молитви коју је дао својим ученицима, Оче наш, ставио је једну од најљепших, али и најзахтјевнијих заповјести да опраштамо другима, као што Бог опрашта нама. Свјесни своје слабости и немоћи, знамо да силом својом, тако велику и захтјевну и тешку заповијест да опраштамо, не можемо по својим моћима извршити, али можемо видјети своје немоћи и слабости и онда завапити Богу да нам долије снаге, благодати и духа праштања, Духа Светог да улије у срца наша, да нам помогне да учинимо оно што је“, казао је Епископ, подсјетивши да је у Старом завјету, у закону било прописано да се до три пута опрости.

„Кад је Христос говорио својим апостолима да праштају, апостол Петар, пошто је видио да Он воли да хришћани и они који Му сљедују, праштају, пита до колико пута да опрости ономе који му је сагријешио, знајући да је у закону писано три пута. Он је повећао, па каже: До седам ли пута, да тиме покаже своју свијест о томе у ком правцу Христос жели да иду хришћани. Господ му каже: Не кажем ти до седам, него до 70 пута седам, значи бесконачно пута да будемо спремни да опростимо ближњем“, бесједио је Његово преосвештенство.
То, појаснио је Владика, није људска одлика и врлина, већ божанска.

„Зато и јесмо призвани да будемо савршени као што је савршен Отац наш небески, да се никад не задовољимо с неком људском, земаљском, нашом логиком и правдом, него да увијек идемо за Христовом, божанском и небеском, да томе тежимо, јер је то мјера на коју нас је Христос призвао, мјера узраста духовног, гледајући лице Христа Бога нашег“.

„Свети архиђакон Стефан је онај који је први, после Христа, као мученика, распетог на крсту, био и који је имао толико благодати Божје и Духа Светог, испуњеног у срцу његовом, да је, у најтежим моментима у свом животу, имао толико не само храбрости, него и снаге духовне да опрости и да се моли Богу за оне који га неправедно каменују и убијају страшном смрћу, бацајући га пред проклету гомилу“, рекао је Владика Методије.

Зато данас, додао је он, прослављамо једног од најљепших светитеља Божјих, и то је порука данашњег празника.

“Божић је сав у знаку праштања и мирења. Наши поздрави су свих ових дана: Мир Божји и Христос се роди! Ваистину се роди! То је атмосфера и дух ових дана, којима треба да буду преиспуњене наше душе и цјелокупни простор куда ходимо и крећемо се, цијела земља и сви људи, ако Бог да“ поручио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

По одслуженој Литургији Владика је освештао и преломио славски колач. Домаћин славља био је Никола Лојовић, а он је дио колача предао Николи Гутовићу, домаћину славе за наредну годину.

Заједничарење је настављено уз трпезу братске љубави. На почетку ручка, благосиљан је славски колач КМФ-а Каљари.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This