Select Page

У Цркви Светог архиђакона Стефана на Сушћепану код Херцег Новог у присуству вјерника обиљежена је храмовна слава.

Свету литургију су служили јеромонах Макарије, игуман манастира Савина, уз саслужење протојереја-ставрофора Обрена Јовановића, архијерејског намјесника херцегновског, протојереја Владана Пантелића, надлежног пароха и ђакона Ненада Ковача, преноси РТХН.

Игуман манастира Савина о. Макарије, честитајући празник архиђакона Стефана, казао је да је обилазио многа мјеста, али да му је ово једно од најпријатнијих.

– Благословено је ово мјесто и није ни чудо да се овдје окупља народ. Долазе да се моле Богу и труде да буду истински хришћани колико је год то у нашој моћи, а Бог ће придодати оно што ми не можемо.

Говорећи о Светом Стефану, о. Макарије је истакао, да су њега убили његови сународници.

– Њима је Архиђакон Стефан говорио „ви сте народ који не препознаје и не познаје Духа Светог и свагда се њему противите“. Он је то прије свега говорио првосвештеницима и фарисејима који су били вође народа у то вријеме. Они су подговарали народ и Христа да убију, а ево и његове мученике и следбенике послије тога, мислећи да су то безбожници који проповједају лажног Бога, казао је Макарије.

Не смије да прође ниједан тренутак нашега живота, а да нисмо размишљали како смо дан провели и јесмо ли Богу угодили, поручио је Макарије.

– Ако будемо тако размишљали онда ћемо се приближавати Богу, учити благодети Духа Светога, учиће нас Дух Свети како да живимо и спасавамо. Ако не будемо водили о томе рачуна онда ћемо залутати и можемо постати, иако долазимо у цркву, противници Божији, поручио је игуман савински.

На крају Свете службе Божије пререзан је славски колач, а заједничарење је настављено уз славско послужење.

Извор: РТХН

Фото: РТХН

 

 

Pin It on Pinterest

Share This