Izaberite stranicu

Велика Хоча, или како се некада звала Голема Оча, од давнина је позната по виноградима и добром вину. Ипак, од јуче је у центру збивања из неких других разлога. Али, вино је опет у жижи јавности. Вино и народ, Срби који опстају свих ових година на вековним огњиштима опет су извргнути руглу, пљачкању и малтретирању од стране пресвучених УЧК терориста.

Уз помоћ полиције и царине јуче је заплењено око 42.000 литара вина домаћинској породици Петровић из Велике Хоче, због, како наводе власти привремених приштинских институција, сумње да се бави наводно илегалном производњом вина и ракије.

Такође, из такозване косовске царине наведено је да су производи, који су „стављани у промет“ садржали „неуставне“ називе, попут „Косово и Метохија“.

Тзв. косовска полиција је јуче запленила готово сво вино из винарије породице Петровић из Велике Хоче. Тамо је било веома напето јер су специјалне полицијске јединице стигле са цистерном. Син власника винарије претио је да ће скочити с крова, док је његова жена легла пред точкове.

Живојин Ракочевић, председник УНС-а јуче је све време био тамо, а у тексту који је писао за „Политику“ каже –  „Локални радници из албанске винарије пуне цистерне на камионима, вино се просипа и отиче каналом за кишну канализацију. Тек тада се Срђан Петровић загрцнуо од суза, муке и узалудног рада своје породице. Локална легенда о Немањића виноводу који иде од Велике Хоче до Призрена почела је да се остварује безакоњем и силом у временима страха и понижења. До зуба наоружани цариници и полицајци снимају насмејани селфи поред камиона који одвози драгоцено вино Петровића.“

Бранислав Нушић је забележио речи: „Срби Велике Хоче највише су се одржали против зулума, стога се у целој Подрими сматрају као најодважнији”. Тиме је описао карактер народа који живи на тим просторима. Такав је и данас.

Највеће богатство Велике Хоче представљају њени житељи, код којих и поред свих недаћа, поред тешког живота у изолованој енклави, не посустаје ентузијазам и воља за опстанком на овим просторима. Време је можда стало у Хочи, али живот није. И ово ће проћи, а остаће вечна брука крвавих „осветника“ пресвучених УЧК терориста и наводних “ бораца за безбедност“.

Подсетимо, након отимања вина породице Петровић, уследило је и опсадно стање на Северну Митровицу. Такође, од јутрос најмање двадесетак полицајаца распоређено је на неколико локација у близини канцеларије Општинске изборне комисије, док су недалеко од њих присутна и два возила Еулекса. Поновно присуство такозваних косовских полицајаца узнемирило је додатно житеље овог дела града којих јутрос готово није ни било на улицама.

ЕУ наравно, опет оправдава Куртијев терор.

„Ово је наравно веома озбиљно и управо је резултат ескалације коју видимо последњих недеља. То је такође запажање како акције обе стране доводе до ове ситуације“, рекао је званичник ЕУ.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This