Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је, на празник Светих апостола Филимона, Апфије и Архипа, у понедјељак 5. децембра 2022. године, Свету архијерејску литургију, у спомен-храму Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља у Долима пивским.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије, уз молитвено учешће вјерног народа.

Преосвећени Епископ је казао да је од памтивјека било предање и обичај да се служи Света литургија на моштима светих мученика и њиховим гробовима, тако су се данас овдје окупили да се помоле на овом страдалном, светом мјесту, на мученичким моштима пивских и долских мученика.

„Они су крвљу својом потврдили свој истински хришћански живот, сљедујући својим прецима, сљедујући светитељима Божјим и Христу Богу нашем. Каже се у једној молитви у светом Јеванђељу, на светој Литургији, а ја сам је данас посебно наглас прочитао да и ви чујете, гдје се каже: Ти си нас из небића привео у биће. Значи, из непостојања увео нас је Господ у матицу живота и кад смо отпали подигао си нас, опет и нијеси одустао да све чиниш док нас нијеси узео на Небо и даровао нам Царство твоје будуће.

У ових неколико ријечи молитве садржана је цјелокупна судбина и историја људског рода, све оно што људска душа прође од свог настајања руком Божјом и увођења у овај свијет и у овај живот, из небића кад нас је Господ привео и увео у биће, и ушли смо у храм овог дивног, божанског, чудесног свијета, Божјом руком створеног који је намијењен био да овдје људи живе по логици небеској, а не по логици овог свијета, која вјековима, хиљадама година влада од кад су Адам и Ева отпали од Бога“, рекао је Владика Методије.

Сукоб те двије логике овдје је, по ријечима Епископа будимљанско-никшићког, добио страшан епилог гдје су они, који су небеску логику пратили, пострадали од оних који упорно сљедују земљској логици успјеха, сатирања, агресије, окупирања, гажења других људи ради свог личног интереса.

„У овој једној молитви садржана је цјелокупна судбина људског рода и сваког од нас појединачно. Зато увијек треба имати на уму и имати добру наду у Господа да ће нас, кад год се поклизамо и паднемо, Господ подићи и никад неће одустати да чини све док нас не подигне на Небо и узведе у Царство своје будуће“, бесједио је Његово преосвештенство.

Додао је да су се данас овдје сабрали и да освештају камен темељац храма, који ће бити посвећен Старцу Пајсију Светогорцу.
„Размишљало се да храм буде посвећен Светом Мардарију Либертвилском и Љешанском и Свеамериканском, па су бирали између светитеља као некад апостоли кад су бирали дванаестог апостола, послије Вазнесења Христовог, извлачили су из шешира име које ће Господ одредити и одредио је Светог Пајсија Светогорца, који је нама веома близак. Можда нам је крвно ближи Свети Мардарије, али нам ни Свети Пајсије није мање близак зато што имамо духовно сродство с њим, јер је он био духовни отац нашег Митрополита, блаженог спомена Амфилохија. Чудо се десило да, овдје, црквица зимска, капелица близу конака, буде посвећена, управо, њему, а он као наш савременик много ближе нам је одредио и растумачио тајне Јеванђеља, тајне вјере, истинског хришћанског и подвижничког живота“, поучавао је Владика Методије.

По одслуженој Литургији, Преосвећени Епископ је са свештенством и вјерним народом, освештао темеље будуће црквице Светог Пајсија Светогорца при спомен-храму у Долима, који је метох Пивског манастира.

Владика је, током дана, обишао и имање на Горањску, које је дар Епархији будимљанско-никшићкој, породице Лучић и монахиње Теофаније.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This