Izaberite stranicu

У двадесет пету недјељу по Духовима, на празник Ваведења Пресвете Богородице, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у Манастиру Завала, прослављајући манастирску славу заједно са братством и многобројним поклоницима. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво захумско-херцеговачке Епархије.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије је нагласио да је Богородица, примајући Ријеч Божију у себе, постала жива проповијед, жива икона Спасења, први светитељ и образац свим каснијим светитељима, капија кроз коју долази Спаситељ. Својим добровољним пристанком, Богородица је омогућила долазак Спаситеља у свијет. Тако је човјек добио прилику да, добровољно се предајући, живи у Богу молитвом, љубављу, милосрђем, чистом савјешћу, истинитим и дубоким срцем, животом који је подређен љубави према Богу и ближњима. Појашњавјаући јеванђељске ријечи, Владика је објаснио да одговор на питање о ближњем представља позив да човјек себе учини ближњим ономе коме је највећа потреба. Човјек је позван да чува заједницу, монашку или породичну, показујући људскост, истинитост и добру вољу Божију – благовољење, тако градећи свијет прожет љубављу.

Бесједећи по Отпусту, Владика Димитрије је честитао празник појашњавајући да доласком у храм човјек истинитог и дубоког срца доживљава васкрсење своје вјере, наде и љубави. Владика је пожелио да Бог свима сабранима подари искреност, истинитост и срце отворено за Бога, како би и у тренуцима пада, милошћу Божијом, били способни признати промашај и остварити преумљење. Да би се Бог уселио у човјека, потребан је искрен и храбар човјек који ће заживјети хришћански живот пунога срца, а да би молитва извирала из пунога срца, према ријечима старца Тадеја, потребно је да човјек, не штедећи се, свако своје дјело чини читавим срцем.

Игуман Василије је поздравио све госте и изразио захвалност Владици на доласку и сабраним вјерницима што Завалу осјећају као свој дом, нагласивши да се братство молитвено сјећа поклоника. Игуман је подсјетио како је сваки човјек позван да служи Богу по узору на Богородицу и да тако васпитава дјецу како би сви заједно стасали у праве хришћане.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Pin It on Pinterest

Share This