Izaberite stranicu

У Цркви Вазнесења Господњег на Топлој, данас је служен је парастос свим херцегновским добротворима и задужбинарима.

Херцег Нови је у односу на број становника град са највише задужбина у региону. Регистровано је 56 добротвора и донатора који су своју имовину завјештали граду и будућим нараштајима.

У знак захвалности, парастос традиционално организују Српска православна црквена општина Топаљско староградска, „Српски Соко“ Херцег Нови и Коло српских сестара.

– Парастос задужбинарима и добротворима се служи већ десетак година, а установио га је проф. Љубо Шаровић, који се упокојио на данашњи дан, па тако и њега спомињемо у парастосима, казао је испред НВО “Српски соко” Небојша Рашо.

– Жеља је била да се ови људи не забораве и испоштује њихова жеља”, истакао је Рашо, подсјетивши да су многи од њих у својим тестаментима оставили да им се служе парастоси. Тако се 30. септембра, на празник Светих мученица Вјере, Наде, Љубави и мајке им Софије, служи парастос свим херцегновским добротворима и задужбинарима.

Највише задужбина остављали су за школовање сиромашних ученика:

– То су биле задужбине као што су Леса Павковића, задужбина Дуковића, Мусића и других. Дјелимично је сачувана задужбина Дуковића. У односу на број становника на Подима највише је задужбинара, као што имамо Леса Павковића, задужбину народне школе Глигора Петровића и бројне друге. На нама је да одржимо сјећање на њих, поручио је Рашо.

Новљани на овај начин желе да сачувају успомену на добротворе којих је било много и да се достојно валоризују њихови тестаменти о остављеним задужбинама граду и грађанима Херцег Новог.

Извор: РТХН

Pin It on Pinterest

Share This