Izaberite stranicu

Ијекавском верзијом једнотомног Речника српскога језика који је Матица српска објавила, а синоћ у Новом Саду и представила, ова наша најстарија институција науке, књижевности и културе заокружила је систем стандардолошких приручника (Правопис, 2014, Нормативна граматика 2018. и Рјечник српскога језика 2021), неопходних сваком компетентном говорнику српскога језика ијекавског изговора.

За екавски изговор, три драгоцене књиге (Правопис, Речник и Граматику) Матица је објавила у периоду од 1993. до 2013. године водећи рачуна да се и у њима нађу ијекавске изговорне алтернативе српског екавског стандарда. Овим издавачким подухватима, нагласио је синоћ Матичин председник проф. др Драган Станић, показујемо да знамо шта је српски језик, бранимо његову целину и подједнако бринемо о екавици и ијекавици.

– Имамо јасну свест о томе да је ијекавица по пореклу превасходно наречје српских, штокавских народних говора. Штокавска ијекавица је, идентитетски посматрано, првенствено српска, а може бити и нечија друга само уколико се не пориче њено примарно српско порекло – истакао је Станић на представљању Рјечника у изради групе аутора, а уз рецензију академика Ивана Клајна и проф. др Драгољуба Петровића, као и уреднички потпис Мирослава Николића.

По речима проф. др Јелице Стојановић, председника Друштва чланова Матице српске у Црној Гори, Рјечник српскога језика је знак да смо „на правом путу у његовању и заштити српског језика у цјелини, поштујући и примјењујући његов исконски екавски и ијекавски изговор“.

– Ијекавицу историјски у насљеђу има само српски језик. Овај Рјечник чува и баштини језичко благо и свједочи о нијансама двоизговорности – рекла је у свом обраћању „матичарима“ професорка Стојановић.

За проф. др Милоша Ковачевића, руководиоца Одјељења за српски језик Андрићевог института, штампање Рјечника српског језика експлицитна је потврда да је Матица окриље целог српског народа, јер нас својим језичким активностима не дели него уједињује преко нашег најбитнијег идентитетског критеријума – српског језика.

– Рјечник је прво велико дело, не случајно настало у Матици, које „оверава“ Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма, донесен прошле године на Дан српског јединства. Ако тај Закон симболички оличава српско јединство, онда овај ијекавски Рјечник уз онај претходећи му екавски, не само да потврђује то јединство него му и „живот“ даје – оценио је Ковачевић.

На чињеницу да је ијекавица баш као и екавица особина српског језика говорили су и Игор Мировић, председник Владе АП Војводине и Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији.

Извор: Новости.рс

Pin It on Pinterest

Share This