Izaberite stranicu

Митрополит црногорско-прморски г. Јаникије служио је данас, на празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Саслуживали су му протојереј Остоја Кнежевић, јеромонах Андроник (Дунаев), протосинђел Пајсије (Ђерковић), јеромонах Јован (Шљиванчанин), јеромонах Гаврило (Раичевић), јереј Игор Пешикан, јеромонах Симеон (Ерић), јерођакон Сионије (Зорића) и ђакон Ведран Грмуша.

У литургијској бесједи пред Свето причешће Митрополит Јоаникије је, говорећи о данашњем празнику рекао да је Свети Јован и у овом чину погубљења био Претеча Христов.

“Његова смрт праведна и непорочна је указивала на смрт Господа Исуса Христа на крсту на Голготи. Он је и у томе био Претеча”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да се говори да је Свети Јован послије свог погубљења сишао у ад да и тамо проповиједа Христа.

“Да буде Претеча Христов и у доњим свјетовима, да благовијести Јеванђеље о доласку Спаситеља свијета и онима који почивају у тами и у сјенци смрти. По свему, дакле, велики, највећи од жене рођени – Свети Јован Крститељ”, рекао је он.

Владика је рекао да добро када крене има склоност да се развија и стално умножава и јача.

“И да стално свједочи име Божије и славу Божију. То видимо у лицу Светога Јована Крститеља”, нагласио је Владика Јоаникије.

Он је нагласио да и зло, нажалост, има исту тенденцију.

“Када крене да се развија, оно има ту тежљу да се стално умножава и да стално прави штету докле се не окрене само против себе, да поједе само себе. Зло се умножава, али и једе само себе и уништава само себе. И зло је понекад, колико год изгледало моћно, немоћно. Како се моћни владар, са свом земаљском силом, боји једнога праведника! Како се боји његове ријечи. Па није он морао да затвори Светога Јована Крститеља, него га је затворио да се не би чула његова ријеч. А због помрачености његовога ума помислио је да када одсјече његову главу да ће га побиједити. А тек је тада био поражен, јер смрт праведника свијетли и опомиње”, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је након Литургије примио атлетичарку Марију Вуковић, европског вицешампиона у скоку увис и  уручио јој на дар и благослов икону Светог Василија Острошког.

Радосав Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This