Izaberite stranicu

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос Свету службу Божију у манастиру Подмаине.

Саслуживало му је свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске Православне Цркве,

Прије Свете литургије у чин расе и камилавке замонашио је послушнике ове свете обитељи Владимира, Данијела, Радоја и Николу давши им имена Варнава, Виктор, Висарион и Вавила.

Након читања Јеванђеља бесједио је игуман ове свете обитељи о. Рафаило (Бољевић), који је између осталог казао да нас у данима празника Успења Пресвете Богородице сама Мајка Свјетлости сабира чувеним успенским магнетизмом који је у оне дане сабрао и апостоле и све ондашње хришћане, али и небеске силе.

“Иста та успенска литија, тај успенски магнетизам сабира и нас у ове дане. Ништа се у међувремену није промијенило, није та сила магнетизма малаксала него је иста јер истом љубављу призива, истим вјечним животом, у исти тај живот нас уводи отимајући нас од пролазности, од трулежности, од обмана овога свијета и вијека”, рекао је игуман подмаински.

Додао је да Црна Гора припада Мајци Божјој.

“Све што је најсветије у њој, сви они извори из којих се наш народ напајао и освећивао, сви су они мање-више њој посвећени – од острошке, морачке, цетињске, савинске, па ево и подмаинске – да не набрајамо све! – светиње. Све су њој посвећене. Јасно откривају да припадамо њој”, поручио је отац Рафаило.

По заамвоној Митрополит Јоаникије је замоноашио у чин расе и камилавке искушенице манастира Рођења Пресвете Богородице у Брскуту Тању, Драгану, Мирјану, Миљану, Јовану, Светлану и  Илинку давши им имена Тавита, Ксенија, Михаила, Софија, Екатерина, Емилија и Марина.

Митрополит Јоаникије је на крају богослужења рекао да наша света вјера обнавља душе, савјести, цио свијет.

“Зато што је Господ Исус Христос дошао у овај свијет да га препороди, да га исцијели, да га обнови, да га ослободи од страха смртнога и да му да нови живот, ново стање, радост и бесмртност у Царству небескоме. Царство небеско осјењује све оне који се сабирају на Свете службе Божије”, рекао је Владика Јоаникије.

Објаснио је да је хришћанину могуће да већ овдје доживи Царство небеско.

“Јер се хранимо небеским хљебом који је сишао са неба. Хранимо се Светим тајнама Тијела и Крви Христове да бисмо живјели новим животом”, објаснио је он.

Додао је да је данас у манастиру Подмаинама дан великих дарова од Пресвете Богородице.

“Ево монаси и монахиње, које смо данас замонашили, узели су ове свијеће у своје руке. А то значи да су се завјетовали да ће бити као запаљене свијеће у служби Богу и да ће њихова служба бити свијетла, прожета вјером, добротом, љубављу, честитошћу, чистотом, ревношћу за дом Божји, за храм Божји, за Свету службу Божју, за своје спасење и за спасење цијелога свијета”, казао је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

 

Pin It on Pinterest

Share This