Izaberite stranicu

Друго вече манифестације Трг од Ћирилице,  одржано је у порти храма св. Спаса на Топлој.

Тема вечери „Старорпски југ некад и сад – православно српство Маћедоније, Косова и Метохије и Црне Горе и Боке“ инспирисала је предаваче, који су су се обратили публици.

Први међу предавачима, господин Горан Киковић говорио је о поријеклу нашег народа и његово присуство на нашим просторима. Закључивши своје излагање, господин Киковић је истакао да је истина једино важна.

О српском карактеру Боке Которске говорио је др Горан Комар. Он се осврнуо на чињеницу да су бокешке православне општине заиста могле бити узор цијелом српству, јер су оне свуда и пред свима наступали саборно и једногласно.

Др Комар исказао је свој став да је Бока Которска увијек била дио Пећке архиепископије,  који су је посјећивали и хиротонисали њене епископе.

Говорећи о појму старосрпски југ , господин Живојин Ракочевић је користио изврсне компарације између светиња Косова и Метохије са светињама које су свијету познатије, попут Нотр Дама.

Вече је завршено уз велике овације публике.

У наставку вечери, на Тргу Белависта, одржано је књижевно вече под називом „Од свега по двоје“ у ком су учествовали Селимир Радуловић и Радомир Уљаревић, који су пред херцегновском публиком читали своја дјела.

Јовица Вукасовић

 

Pin It on Pinterest

Share This