Izaberite stranicu

При манастиру Драганац, једином живом манастиру у Косовском Поморављу, недавно је одржана прва Новобрдска мала летња школа „Драгана Хребељановић“.

Циљ покретања ове школе и својеврсног кампа било је повезивање деце из српских енклава са децом из других делова Србије и дијаспоре, очување српског културног и духовног наслеђа и обнова просветитељског живота Новог Брда са околином.

Школу је похађало укупно петнаесторо деце узраста од 6 до 16 година из Клокота, Понеша, Шилова, Лепосавића, Београда, Подгорице, Скопља и Сан Франциска.

Своја знања и вештине током једнонедељног боравка у манастиру (од 26. јула до 1. августа) полазници су развијали кроз четири основне радионице: Књижевну, Ликовну, Радионицу веронауке и Радионицу посластичарства, као и кроз Допунски програм – Музичку радионицу и Радионицу биоетике.

Водило се рачуна да све радионице буду у корелацији кроз прожимању идеја, тема и мотива.

Прва предавања одржала је професорица Душица Филиповић у оквиру Књижевне радионице, која је обухватила два сегмента историју и књижевност Новог Брда током свог „златног века“ и креативно-стваралачко писање и културу говора.

Полазници су током трајања Школе стекли важна знања о историји Новог Брда и манастира Драганац, бавили се односом према књижевно-историјском наслеђу, васпитањем читалачког укуса, културом писаног и усменог изражавања, као и презентацијом самосталног креативног текста и јавним говором, то јест, наступом.

Професорица Милена Вукајловић у оквиру Ликовне радионице бавила се ликовним приступом и обрадом историјских, књижевних и хришћанских тема. Деца су кроз различите ликовне технике подучавала визуелном обликовању својих мисли, идеја и осећања, као и развијању моралних, естетских и друштвенокорисних врлина и погледа на свет.

Потом их је професор Жарко Перић увео у Радионицу веронауке која је имала је за циљ да повеже децу са литургијским животом манастира и обради оне верске теме које непосредно имају додира са човеком и његовом свакодневицом.

Уз изучавање вере и поука из житија, непосредно учешће у Светој литургији и другим богослужењима током трајања школе полазницима је пружило искуство живе вере.

Посластичарска радионица којом је руководила Ана Бундало, упутила је децу у основна знања и вештине припремања и декорисања колача, у првом реду путем брижљивог развијања односа према уредном, економичном и посвећеном припремању хране – за монашку заједницу и за све госте.

„Деца су се бавила креирањем и моделовањем теста, односом боје, запремине и пропорција – откривањем својих талената који су у вези са цртежом и моделовањем“, истичу у манастиру.

Новобрдска мала летња школа „Драгана Хребељановић“ својим полазницима приуштила је и нова сазнања у оквиру Допунског програма – Биоетичке и Музичке радионице.

Биоетичка радионица, којом је руководила Александра Милић, открила је деци недељиву везу између биљака, земље и човека, као и неопходност одржања те везе кроз неговање моралних, духовних и традиционалних односа према свим биљним врстама без обзира на степен корисности за човека.

„Трагало се за аутохтоним биљним врстама Косовског Поморавља – деца су се упознала са њиховим основним карактеристикама, применом као и местом и улогом у народној традицији и православној вери у Срба“, наводе у манастиру.

У оквиру допунског часа – Музичке радионице – гост предавач био је професор Никола Митић, члан етно-групе Кос из Косовског Поморавља који је упутио полазнике школе у тајне вековних српских инстумената – гајде, фрулу, двојнице и кавал.

Он је одржао предавање о њиховом постанку, материјалима од којих су израђени, о њиховој намени и приликама у којима су се користили.

„Уз традиционалне песме Косова и Метохије одсвиране на овим инструментима, запевало се у манастирском летњиковцу, а потом и заиграло коло уз гајде, у порти манастира“, наводе организатори школе.

У допунском програму емитована су два филма у летњем биоскопу манастира: краткометражни анимирани филм Преподобни Герасим Јордански и дугометражни играни филм Свети Нектарије Егински.

Завршног дана школе отворена је и изложба дечијих радова насталих током трајања едукативног кампа, а потом је и организован излет за све полазнике и предаваче до средњовековне тврђаве и остатака Цркве Светог Николе на Новом Брду.

Деца су од игумана добила и захвалнице – сертификате о учешћу на првој Новобрдској малој летњој школи „Драгана Хребељановић“.

Истог дана деца су са предавачима посетила и Цркву Преображења у Пасјану, где се чувају мошти Свете Новомученице Босиљке Пасјанске.

„Посебан печат овој школи дало је традиционално манастирско гостољубље, другарство и љубав, пријатан новобрдски крајолик, свеприсутна радост стваралаштва и дубок осећај монашке заједнице, деце-учесника, предавача и гостију – да су сви били део нечег светлог, племенитог и лепог, чему се треба вратити, што треба наставити. И што, верујемо, има светлу будућност“, поручили су из манастира.

Иначе летња школа основана је на темељима Српско-народне основне школе која је постојала при манастиру још далеке 1897. године. Она је тада, према манастирским изворима, бројала 30 ученика у два разреда, али је због удаљености од села, лоше комуникације и турских упада у то време већ почетком двадесетог века престала са радом.

Новооснована школа сада је понела име по кћери цара Лазара – Драгани Хребељановић, по којој је и сам манастир Драганац, према предању, добио име.

Рад школе благословио је архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац и новоизабрани Епископ новобрдски.

Извор: Коссев

 

Pin It on Pinterest

Share This