Izaberite stranicu

Његово блаженство Патријарх румунски г. Данило посетио је 7. августа 2022. године манастир Пасареа у округу Илфов, где је присуствовао Светој литургији и одржао поучну беседу.

Манастир Пасареа, познат по богатој мисионарској делатности, према броју монахиња највећи је манастирски комплекс Архиепископије букурештанске. Након богослужења, Његово блаженство је честитао заједници на многобројним подвизима и достигнућима у мисији Цркве.

Свету литургију је служио архимандрит Дионисије, координатор Института за мисију Румунске патријаршије, уз саслужење свештенослужитеља манастира Пасареа и оближњег манастира Ганеаса.

Патријарх Данило је у поучној беседи нагласио да се Спаситељ Исус Христос пре свега трудио да духовно, речју Јеванђеља, нахрани људе и да их исцели, а потом се бринуо и за њихове материјалне потребе:  – Из тога су људи научили да Спаситеља и Његове речи стављају на прво место у својим молитвама, док су ученици научили да је људима, поред духовне хране, потребно помоћи и да реше материјалне проблеме. Црква је позвана да помогне решавање обе потребе.

На крају богослужења Његово блаженство је даривао манастирском храму тамјан из Омана, а манастирској библиотеци бројне књиге, укључујући комплетну серију Добротољубља, јубиларно издање Великог часослова, као и дела Светог Симеона Новог Богослова и Светог Григорија Паламе.

Верници су од Патријарха добили иконице Свете Теодоре Сихлијске и Светог Пафнутија, великих молитвеника, исихаста, који су прорицали светлост славе Царства небеског. У знак захвалности на посети игуманија Михаила (Костаче) поклонила је Патријарху Данилу букет цвећа.

Извор: basilica.ro

Pin It on Pinterest

Share This