Izaberite stranicu

У недељу, 17. јула 2022. године, када Црква празнује спомен Светог Андреја Критског, Свете царске породице Романов и Светог мученика Саве Горњокарловачког, Његово Преосвештенство Епископ буенос-ајрески господин Кирило служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Дајбабе, уз саслужење игумана Данила, јеромонаха Симеона и јерођакона Натанаила.

Епископ Кирило почео је своју бесједу цитирајући ријечи псалмопојца Давида: „У вјечан спомен биће праведник.“

„И заиста, вјечан је спомен и на небу и на земљи светородној породици Романових, Николају, Александри, Олги, Татјани, Марији, Анастасији и Алексију, који су једнодушно, једним срцем и једном душом отишли као јагњад на страдање, због спасења свога народа, свога царства и тако прешли у живот вјечни.  Било је праведно и угодно Богу да се велика династија Романових заврши како се и завршила, са печатом мученичке крви и са јасним знаком светости.“, казао је преосвећени владика.

Владика је такође истакао да је ова династија започела са јасним знаком одбране православља и то је проводила четири вијека, колико је управљала Русијом.

„Без царске Русије, династије Романов, ослободилачких бојева Александра Другог Ослободиоца, без цара Николаја Другога, не би постојала данашња православна Црна Гора, ни Србија, ни Бугарска, ни Грчка. То је ваљда свакоме јасно. Ми морамо имати вјечну благодарност и спомен и њиховим земаљским дјелима, али нарочито великим духовним подвизима и њиховој светости“, закључио је владика.

По завршетку Литургије, преломљен је славски колач и освештано кољиво.

Pin It on Pinterest

Share This