Izaberite stranicu

У Сремским Карловцима, у порти Цркве Светих Апостола Петра и Павла, свечано је 30. јуна 2022. године откривен споменик вожду Ђорђу Стратимировићу, рад вајара Дејана Здравковића.

Споменик су освештали Његово преосвештенство Епископ сремски Василије и Његово преосвештенство Епископ осјечко-пољски и барањски Херувим

Присутнима су се обратили академик Дарко Танасковић, Стефан Кркобабић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада,  и проф. др Ђорђе И. Стратимировић, потомак вожда Стратимировића. Појао је хор “Стара Србија”.

Генерал Стратимировић је био је истакнути војни командант српских добровољаца у Угарској и први председник Главног одбора народа српског (1848/1849). Упокојио се у Бечу где је и сахрањен, а прошле године је, после 113 година, испуњена његова жеља да почива у отаџбини, тако да су у Сремским Карловцима у септембру 2021. године, уз високе војне и црквене почасти, похрањени генералови посмртни остаци, у порти карловачког манастира Ваведење Пресвете Богородице.

Извор: Радио Слово љубве

Фото: Град Нови Сад

Pin It on Pinterest

Share This