Izaberite stranicu

Видовданске књижевне награде уручене су синоћ овогодишњим добитницима у порти манастира Грачаница током традиционалног „Видовданског песничког бденија”.

Песник Слободан Зубановић је добитник књижевне награде „Златни крст кнеза Лазара“. Награда „Грачаничка повеља” додељења је Ђорђу Нешићу. „Кондир Косовке девојке” Даници Вукићевић, а „Перо деспота Стефана Лазаревића” Петру Матовићу.

Професорка Филозофског факултета у Приштини (Косовској Митровици) Валентина Питулић је уручила „Златни крст кнеза Лазара” песнику Слободану Зубановићу из Београда.

“Следеће године славим 50 година од издавања моје прве књиге, ово ми је права потврда о томе шта сам постигао. Видовдан је посебан дан за српски народ. Он садржи у себи име које ја носим, ​​то је Слободан од именице слободе. Видовдан се налази се на врху степеница нашег историјског памћења“, рекао је Зубановић за РТВ Ким.

Обраћајући се публици у грачаничкој порти, он је навео да “прима ово књижевно признање са великом чашћу”.

„Видим да су људски животи и прилике у којима живимо све нестварнији. Када се реч човек, све чудније изговара и када на крају наше писање и певање постају једна једина страна стварности, огледало дана пред којим стојимо сваког јутра, надам се да ће се свет вратити себи, а сви људи испунити разлог свог доласка на свет“, рекао је Зубановић.

Песнику „Грачаничку повељу” Ђорђу Нешићу из Бијелог Брда код Осијека уручио је новинар, песник и директор Дома културе „Грачаница” Живојин Ракочевић.

„Када неко добије повељу, онда добија дар који га обавезује да његов рад буде постојан, поготово када то вуче вертикалу од краља Милутина и манастира Грачанице“, рекао је Нешић за РТВ Ким.

Он је додао да је први пут у посети Косову и осврнуо се на значај Видовдана.

“Видовдан, као део Косовског завета, уз Светосавски завет, чини језгро српске културе. То је један од централних података и догађаја који нам помаже да опстанемо у овим тешким временима. Времена никада нису била лака, ни онда када се почео славити Видовдан, ни сада када смо одмакли неколико стотина година од тог историјског међашког датума“, навео је Нешић.

Награду „Перо деспота Стефана Лазаревића” песнику Петру Матовићу из Пожеге уручио је уредник књижевног програма Дома културе „Грачаница” Жарко Миленковић.

„Јако ме обрадовала вест да сам добитник ове награде из разлога што је деспот Стефан Лазаравић један од наших најбољих књижевника из периода средњег века. Аутор Слова љубве и данас нас опомиње колико су љубав и праштање важни да се суштински хришћанизујемо“, рекао је. Матовић.

Косовка девојка Маријана Симић је уручила „Кондир Косовке девојке” песникињи из Београда Даници Вукићевић.

Након додела видовданских књижевних награда стихове су говорили песници са Косова и Метохије и из других делова Србије.

Манифестацију је употпунио Биг Бенд РТС-а под вођством Филипа Булатовића.

Видовданском песничком бдењу у порти манастира Грачаница присутвовали су Његова светост Патријарх српски г. Порфирије заједно са отачаственим архијерејима, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, представници локалних институција и други.

Ова манифестација је први пут одржана 1989. године у време обележавања 600 година Косовског боја. Овогодишње „Видовданско песничко бденије” било је 32. по реду.

Извор: РТВ Ким.

Фото: Наша Грачаница

Pin It on Pinterest

Share This