Izaberite stranicu

Издавачка кућа Московске патријаршије објавила је књигу „Реч савременика: Из беседа старца Јефрема Аризонског“. Књига је састављена од беседа старца Јефрема Аризонског (1928-2019), који је апостолску службу вршио на северноамеричком континенту где је основао двадесетак манастира. Прва глава књиге посвећена је молитви, а друга послушању.

Старац Јефрем Аризонски (у свету Јован Мораитис) рођен је 24. јуна 1928. године у лучком граду Волосу, на обали Егејског мора у Грчкој. У младости је преживео је превирања Другог светског рата и грађанског рата. Када му је било 19 година, покренут љубављу Божјом и жељом да свој живот посвети подвигу Христа ради, одлази на Свету Гору, где је примљен у заједницу Светог Јосифа Исихасте. Дванаест година се монах Јефрем подвизавао уз тог великог светитеља после чијег уснућа је основао мало братство. Ускоро је јеромонах Јефрем постављен на чело манастира Филотеја, где је држао беседе о духовном животу, а одломци из тих беседа налазе у новој публикацији.

Старац је у својим беседама главни акценат стављао на Исусову молитву и послушање као неопходне услове за истински духовни живот и победу над страстима. После вишегодишњег игуманства у манастиру Филотеју, промисао Божја је позвала старца Јефрема на апостолску службу на северноамеричком континенту, где је подвижник основао двадесетак манастира. Молитве и очински савети старца крепили су и подржавали огроман број људи до његове свете кончине 7. децембра 2019. године. Објављивање беседа о молитви и послушању наставак је проповеди оца Јефрема, који позива на очишћење срца од страсти и постизање савршенства љубави.

Извор: rop.ru

Pin It on Pinterest

Share This