Izaberite stranicu

Поводом 6 година од неспровођења одлуке Уставног суда Косова, који је 20. маја 2016. године правоснажно и коначно потврдио власништва манастира Високи Дечани на простору од 24 ха земље која окружује манастир, Епархија рашко-призренска изражава дубоку забринутост због непоштовања одлуке поменутог суда и упорног кршења имовинских права СПЦ од стране косовских институција. Годинама смо сведоци отворене опстукције владавине права као и бројних неодговорних и провокативних изјава приштинских званичника, које нимало не доприносе стабилности и помирењу на простору Косова и Метохије и подстичу етничку и верску нетрпељивост према нашој Цркви, као најстаријој верској институцији на овом простору.

Овакав однос косовских власти према Српској Православној Цркви, уз велики број пљачки и напада на наше храмове, од којих већина није истражена, нити су починиоци приведени правди, јасно показује да косовске институције нису ни вољне нити у стању да поштују своје сопствене судске одлуке и пруже адекватну правну заштиту за српску православну баштину на Косову и Метохији.

Епархија рашко-призренска још једном апелује на међународне институције и дипломатске представнике у Приштини да учине све што је у њиховој моћи да се за Српску Пправославну Цркву и наш верни народ на КиМ успостави ефикасна владавина закона, права, као и поштовање људских права, верских слобода и идентитета СПЦ и њених светиња на Косову и Метохији.

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This