Izaberite stranicu
Иако је пандемија Ковид-19 довела до пораста популарности праћења «онлајн» богослужења, британска везаност за «живе» црквене службе остаје непромењена, пише «Christian Today».

Ново истраживање спроведено међу становницима Енглеске, Велса, Шкотске и Северне Ирске од стране Националног црквеног фонда (НЦТ) показало је да се већина становника Уједињеног Краљевства (80%) слаже са изјавом да онлајн емитовање није умањило важност и релевантност црквених грађевина.

„Наша црквена заједница је порасла захваљујући онлајн богослужењима јер оне олакшавају приступ онима којима је физички тешко да дођу у цркву. Али речи не могу да изразе колико је радосно састајати се заједно за оне од нас који поново можемо да присуствујемо службама у нашим црквама“, прокоментарисао је један испитаник.

Велика већина од 1.250 испитаника (92%) и даље сматра да је основна намена црквених здања да буду места богослужења; скоро три четвртине (72%) такође види храмове као центре живота заједнице; а 71% верује да су они суштински део британског националног наслеђа.

„У Великој Британији постоји преко 39.000 црквених објеката. Ограничења у вези са вирусом Ковид-19, која су резултирала смањеним финансирањем, као и мањим бројем парохијана, замрачила су будућност за многе од њих. Међутим, цркве остају витални и вољени део историје и наслеђа нације, и не можемо дозволити да их не користимо и да пропадају“, рекао је потпредседник НЦТ-а Мајкл Пејлин.

Тренутно се у Британији налази преко 900 цркава на «Листи угроженог наслеђа». Само Енглеска црква процењује трошкове «неопходних» поправки за својих 16.000 парохијских цркава на милијарду фунти у наредних пет година.

Анкета је такође обухватала и питања ко би, по мишљењу испитаника, требало да финансира одржавање дотрајалих црквених објеката у земљи.

Више од три четвртине (79%) испитаника рекло је да би примарна одговорност за финансирање требало да лежи на организацијама за очување баштине, као што су Фонд за националну баштину и локалне црквене заједнице.

Половина испитаника се слаже да та одговорност треба да почива на саме хришћанске заједнице, а нешто више од половине (54%) – да влада земље или аутономне управе (државни органи) треба да помогну око трошкова.

Извор: хттпс ://ввв.цхристиантодаи.цом

Превод: Дмитриј Лапа

Pin It on Pinterest

Share This