Izaberite stranicu

Светски познати манастир Богородице Сумелске у Трапезунту у Турској, посетило је на хиљаде посетилаца за само два дана након што је у потпуности поново отворен за јавност први пут после шест година.

Више од 5.000 туриста посетило је манастир у недељу и понедељак, 1. и 2. маја, упркос кишном времену и магли, јавља новинска агенција Православље.

Вековима је манастир на литици у црноморском граду служио као колевка понтијског хеленизма. Након 88 година забране приступа месту, Турска га је поново отворила 15. августа 2010. године и патријарх Вартоломеј је почео да служи поводом манастирске славе Успења Пресвете Богородице.

Међутим, манастир је затворен због рестаурације у септембру 2015. године, а патријарху није било дозвољено да служи током целог процеса рестаурације, који се углавном односио на стабилност литице.

Серијом мини инаугурација узастопно је отворено више делова манастира. Отворен је у мају 2019. године, а у јулу 2020. године 65% манастира је отворено за јавност и поново је служена Литургија на Успење те године.

Турске власти кажу да је рестаурација споменика сада завршена 95 одсто и да неће бити нових затварања.

Скандал у вези са манастиром избио је у фебруару када је Турска снимила рекламу за туризам са сценама где се манастир користи као ноћни клуб.

Извор: https://orthochristian.com/146027.html

Превела Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This