Izaberite stranicu

Мјесна заједница (МЗ) Горњи Грбаљ заједно са Горњогрбаљском парохијом СПЦ, седми пут заредом, организовала је годишњи Савиндански пријем у цркви Св. Тројице на Пелинској рудини.

Награђени су најбољи ђаци, спортисти и студенти: Тијана Бубања, Ведрана Прашчевић, Недељка Оташевић и Крсто Пржица.

Предсједник Савјета МЗ Горњи Грбаљ Радосав Тујковић захвалио се покретачима ове манифестације Жељку Ћетковићу, некадашњем предсједнику МЗ и бившем пароху, оцу Мијајлу Бацковићу.

“Савјет МЗ Горњи Грбаљ дугује велику захвалност нашим добротворима који су омогућили да се ова мала свечаност организује. Прије свега мислим на руководство Општине Котор које сваке године помаже нашу малу свечаност, затим ТО Котор, ДОО Комунално Котор, ДОО Имлек Бока, ПЦ Вукшић, ДОО Зоран, СЗР Wорк Схоп 07, Ауто центру Томичић, Брив Цонструцтион, ДН Перовић и ДОО Тујко” – истиче Тујковић.

На доброј сарадњи и објективном извјештавању Тујковић се захвалио и Локалном јавном емитеру Радио Котор.

“Хвала и господину Божидару Тујковићу који је као и прошлих година обезбиједио своју књигу Приручник за тренере фудбала, која је уз Грбаљски законик и грбаљски рјечник Говорите ли грбаљски?, аутора Слободана Пецеља и Ђорђија Иветића, једна од скромних поклона нашој талентованој дјеци.

Свега овога не би било да није нашег првог архиепископа Светог Саве и зато је 27. јануар право вријеме када треба награђивати нашу дјецу и омладину. Скромне грамате нека им буду подстрек за будући живот. Свети Сава нека им буде звијезда водиља и онда неће бити сумње да ће постати добри људи, успјешни у сваком животном изазову. Неки их Бог и Св. Сава својим благословом чувају” – поручује Тујковић.

Литургију је служио отац Мијајло Бацковић, а присутнима се обратио и парох горњогрбаљски Анђелко Боричић.

“Данас овдје у дивном саборном храму Свете Тројице присјећамо се онога који је засадио не православље јер је оно било већ ту присутно, него светосавље. Светосавље које је започело баш овдје и можемо испред овог храма да погледамо то свето мјесто превлачко гдје је Свети Сава прије 802 године засадио прву Зетску епископију, односно другу по реду од када је добио аутокефалност српске цркве. Свети Сава долази, оснива прво жичку, а онда превлачку Зетску епископију, коју касније цар Душан издише у рад Митрополије” – наводи, између осталог, отац Бацковић.

Говорећи о животу Светог Саве, истиче да он треба да буде свима поука како треба да се влада у кругу своје породице, родитељи са својом дјецом, свештеници са својом парохијом, епископи са својом епархијом, а онда редом сви они који управљају или владају на свом нивоу и носе одговорност.

“Сви они морају да иду путем којим нас је упутио Свети Сава. То није пут националног раздора, то није пут гдје је српско испред православља, то није пут гдје су зидови националних и политичких опредјељења сазидани, него управо пут рушења зидова политике, националне припадности или било каквих других опредјељења које је створено овоземаљским законима. Свети Сава, идећи путем Христа, руши све те зидове, издиже нас као народ.

Данашњи празник мора да носи поруку љубави, мира и јединства, данашњи празник мора да буде узвишени празник који показује свима нама чији смо, ко смо, шта смо и да имамо огромну одговорност пред својим прецима за ово што јесмо и за овај тренутак у који се налазимо” – поручује отац Бацковић.

Горњогрбаљски парох Боричић захвалио се оцу Бацковићу, уручивши му плакету за дугогодишњи рад у овој парохији.

“Студенти и ђаци кренули су путем Светог Саве, путем који води у живот. Данас смо овдје како би их подстакли да и даље с тог пута не скрену на стрампутицу, већ да утврђено корачају тим путем, да не траже широка врата већ уска, јер само кроз уска врата се може ући у царство небеско. Нека знају да сваки пут који је посут трњем, свака уска врата кроз која се треба стиснути да се прође, да су она много богословенија него она кроз која се пролази широко са свим почастима” – поручује парох Боричић.

Програм је водила Марија Иветић.

Догађају су присуствовали: предсједник Општине Котор Владимир Јокић, потпредсједник Синиша Ковачевић, предсједница СО Котор Маја Мршуља, менаџер Општине Котор Иван Микијељ, директор ТО Котор Јован Ристић и бивши предсједник Савјета МЗ Горњи Грбаљ Жељко Ћетковић.

Извор: Радио Котор

Pin It on Pinterest

Share This