Izaberite stranicu

У недељу, 9. јануара, трећег дана Божића, на помен Светог aрхиђакона и првомученика Стефана, служена је Света литургија у парохији Светог архангела Михајла у Венадо Туерту, провинција Санта Фе. Јереј Естебан Јовановић служио је Литургију којом је у овој парохији прослављено Рођење Господње. Током ње се причестио новорођени Горан Гвозденовић, који је крштен 21. новембра. Славу су прославиле и Алисија и Ангела Свицер које славе Светог архиђакона и првомученика Стефана. Такође је одслужена помен за 40 дана Саве Гвозденовића, који је био син покојног г.Јована (Хуана) Гвозденовића и Марије Марковић, обоје оснивача Цркве у Венадо Туерту. Саво је био активан сарадник Парохије по узору на своје родитеље.

У својој беседи отац Естебан је између осталог рекао да на Божић славимо Рођење Онога који нас је ослободио смрти:

“Човек створен од Бога је био свет, али у његовој непослушности је у њега ушла смрт и зато је Отац послао Сина Свог у свет. Син Божији је постао човек, умро на крсту и победио смрт Својим Васкрсењем. Сада захваљујући Његовом Васкрсењу, и Саво и сви наши преци имају наду у сопствено васкрсење и надамо се поновном уједињењу са свим нашим преминулим најмилијима, у Животу Вечном. Зато славимо Христов Божић, славимо рођење Спаситеља.”

После Литургије верницима је подељен календар за 2022. годину, који је штампан са благословом Епископа Кирила. Такође, најмлађој деци подељена је књижица о Божићу за децу, у преводу и штампи парохијана Матијаса Фалагана, који је већ превео и штампао неколико ових књига за децу.

Касније поподне отац Естебан је посетио Марију Марковић, мајку покојног Саве, и донео јој Свето причешће. Из здравствених разлога, овога пута није могла да присуствује Литургији, али је, на запрепашћење свих нас, прочитала молитву на српском језику, коју је научила од своје побожне баке и Марија са 93 године се одлично сећа!

Следећег дана отац Естебан је посетио у граду Колон (100 км од Венадо Туерто) део земље који ће уз Божију помоћ бити поклоњен Епархији да се тамо подигне храм за православне овог града. Ово земљиште припада старачком дому, а његов власник има чврсту намеру да га поклони за изградњу православног храма, након што је био у контакту са парохијаном Емилијем Симоновићем из града Колона и сазнао од њега за потребу за храмом и за велики број православних у овом граду.

Извор Епархија Буеносајреска јужно-централноамеричка

Превела Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This