Izaberite stranicu

Уочи празника Светог краља Стефана Дечанског, а поводом славе хуманитарног омладинског клуба „Млади за Космет“ из Подгорице, вечерас је у подгоричком Саборном храму Христовог васкрсења служена празнична вечерња служба којом је началствовао јереј Павле Божовић уз молитвено учешће Његовог преосвештенства Епископа буеносајреског и јужно-централноамеричког г. Кирила и вјерног народа.

На крају вечерње службе владика Кирило је освештао славске приносе и пререзао колаче, а потом се присутнима обратио словом архипастирске бесједе, пожељевши срећан празник благочестивог краља Стефана Дечанског.

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички је казао да се кроз однос Светога краља Милутина и његовога сина Светог краља Стефана Дечанског, њихову судбину, огледа цијела историја нашега народа, нарочито страдалног Косова и Метохије:

“Свети краљ Стефан је од своје младости па све до своје мученичке кончине имао живот испуњен страдањем. Наравно, Бог га је утјешавао нарочито преко његовога покровитеља Св. оца нашега Николаја Мирликијскога Чудотворца”, казао је владика, подсјетивши да је Свети Николај вратио вид краљу Стефану, који је био ослијепљен по наређењу свога оца, краља Милутина, кога ће касније наслиједити на престолу краљева српских.

Даље је подсјетио да је као млади краљ Свети Стефан Дечански владао и овим крајевима – Зетом – и подигао манастир Дуљево. Бранио је све српске земље од разних нападача, а под његовом командом побијеђени су Бугари код Велбужда. Ту је показао хришћанску љубав према својој јединовјерној браћи, због које и није желио да осваја даље бугарске земље, што му је његова властела замјерила, па се претпоставља да је због тога и пао у њихову немилост.

“Његов син Душан је био приморан под притиском властеле да прекрати преждевремено живот свог оца, не он лично. Властела је то урадила самовољно, а Душан је на то морао да пристане, и на крају је мученички страдао великомученик краљ Стефан”, рекао је владика Кирило.

Осврнуо се на прилике на КиМ, истичући да би многи били срећни да заборавимо, да се одрекнемо КиМ само да буде све мирно:

“Не разумију, да ће луде убити њихов мир, који траже мир овога свијета они ће изгубити мир овога свијета и вјечни мир у Царству небеском. Зато су Стефан и Милутин, прије свега, а то су и говорили, били пастири душа. Наравно, ако тако имаш циљ пред собом онда ће ти се све остало додати. Били су они и богати, али су имали непрестане ратове, чарке… тако је то на овом балканском трусном подручју. Не можемо очекивати да нам је све потаман, али угледајући се на наше велике краљеве никада се не треба одрицати Христа и онога што је Његово, нарочито не нашега светога КиМ”, поручио је Епископ Кирило.

Честитајући славу свечарима, Преосвећени је поздравио све који славе спомен нашега краља Стефана Дечанског, подсјетивши да наш народ каже и вјерује док је краљ Стефан на Косову да оно не може и неће пропасти, јер га он чува својим молитвама и да његова светиња, манастир Високи Дечани, никада није страдала за ових 700 година њеног постојања.

“Да се угледамо на Свете краљеве Милутина и Стефана Дечанског, не у дијелу њихових проблема и неспоразума које су имали међусобно као отац и син, него у дијелу како су владали, како су били чувари, пастири душа. Зато им је Бог давао и овоземаљско богатство и подигли су толико манастира и цркава, које нам, слава Богу, и данас као светионици свједоче и показују пут. На њих да се угледамо, њихову молитву да имамо, да се молимо њима да нас упуте на пут Христов”, казао је Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило на крају свог архипастирског слова у навечерје празника Светог краља Стефана Дечанског.

Весна Девић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This