Select Page

Светом литургијом у Цетињском манастиру данас, 17. новембра, молитвено је прослављен велики Божији угодник Преподобни Јоаникије Велики, који је за живота постигао такве врлине да је постао чудотворац и светитељ, а кога као свог небеског заштитника прославља Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије.

Светом службом Божијом началствовао је протојереј-ставрофор Велимир Јововић уз саслужење братства Цетињског манастира, свештенства Митрополије црногорско приморске и Епархије будимљанско никшићке, уз молитвено присуство Високопреосвећеног Митрополита Јоаникија.

Имендан Митрополиту црногорско-приморском Јоаникију у име сабраних по отпусту честитао је прота Велимир: „Наздравље и спасење да буде Света служба Божија, да нашем Митрополиту пожелимо добро здравље и сваки благослов Божији и његовога заштитника Преподобног Јоаникија, као што јесте, да му буде увијек у помоћи при свим његовим пословима које обавља овдје међу нама. То су велики узвишени послови духовника, руководиоца, човјека који, као што и јесте, треба да нам свијетли свима. На многаја љета, владико! Благословите нас у здрављу и радости увијек, амин!“

Потом су сви сабрани отпјевали многољетије, честитајући имендан Митрополиту Јоаникију са жељом да још много година по узору на свог небеског покровитеља служи Господу.

***

Преподобни Јоаникије Велики, велико свјетило духовно Цркве Божије, родио се у селу Марикати, у области Витинијској. Као дејчак чувајући овце често се повлачио у самоћу и поваздан остајао на молитви оградивши стадо своје крсним знамењем, да се не би удаљавало и разилазило. Потом би узет у војску, гдје показа чудо од храбрости, нарочито у ратовима против Бугара. Послије војничке службе Јоаникије се повукао на Олим Азијски гдје се замонашио и сав предаде подвигу, од кога не одступаше до дубоке старости и своје смрти.

Подвизавао се преко 50 година, и то на разним мјестима. Имао је од Бога врло обилат дар чудотворства: лијечио све болести и муке, изгонио демоне, укроћавао зверове, нарочито имао власт над змијама, прелазио је преко воде као по суху, бивао невидљив за људе када је то пожелио, прорицао будуће догађаје. Одликовао се превеликим смирењем и кротошћу. По спољашњем изгледу беше као див, крупан и силан. Узимао је жива учешћа у судби Цркве Божије. У вријеме иконоборства најприје се и он био преластио, но послије се тргао и постао ватрен поборник поштовања икона. Упокојио се мирно 846. године, када му је било 94 године.

He само за живота свога него и по престављењу своме, Преподобни Јоаникије сатвори многа чудеса: јер многи болесници, дотичући се светих моштију његових, добијаху здравље; многи се избавише од злих духова; раслабљени усташе са одра; и сваки, ма каком болешћу обузет, одмах је оздрављао чим би се његовог ковчега додирнуо. Тако Бог чудесима прослави угодника Свог и за живота и послије смрти.

Његовим светим молитвама нека Господ и на нама покаже милост Своју и нека нас исцијели и од душевних и тјелесних болести наших, ради славе светог имена Свог. Амин.

Тропар (глас 8):

Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Јоаникије оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Весна Девић

Фото: Никола Јоксимовић

Pin It on Pinterest

Share This