Izaberite stranicu

Велики јубилеј 150 година од оснивања Богословије Светих Кирила и Методија у Призрену, свечано је обележен синоћ, 15. новембра 2021. године, у Матици српској у Новом Саду. Скуп је поздравном беседом отворио председник Матице српске проф. др Драган Станић, а потом су о историјату најстарије просветне установе на Косову и Метохији, говорили др Александра Новаков, протојереј Дејан Крстић, професор Призренске богословије. Такође се беседом обратио и монах др Павле Кондић, управник Архива Митрополије црногорско-приморске.

Овом приликом у фоајеу Матице српске изложени су ликовни радови настали у оквиру колоније “Јесен у Призрену 2015-2021.”, која се традиционално одржава у манастиру Свeтих архангела, у организацији Дома културе “Грачаница”.

У музичком делу програма, учествовали су некадашњи ученици Призренске богословије Душан Ковачевић, Марко Стриковић, Михаило Јовановић и Никола Радосављевић, као и састав “Београдски синдикат”, испред ког се скупу обратио Огњен Јовановић

Програм обележавања овог великог јубилеја за српски народ и СПЦ, организовао је Косовско-метохијски одбор Матице српске.

Извор: Радио “Слово љубве”

Pin It on Pinterest

Share This