Izaberite stranicu

На дан Светог апостола Јакова, сина Алфејевог, 22. октобра 2021. године, навршава се 10 година од оснивања Епархије буеносајреске и јужноцентралноамеричке, Православне цркве Српске Патријаршије. За администратора Епархије, од стране Архијерејског сабора Српске православне цркве, постављен је, блажене успомене, Митрополит Амфилохије, који је 22. октобра 2011. године стигао у Аргентину да би почео са радом у новој Епархији. Због тога је Митрополит благословио да Св. Апостол Јаков син Алфејев буде и покровитељ Епархије, а и епархијски Магазин такође носи име овог Светог апостола.

Његово Преосвештенство, Епископ ове епархије Кирило, поздравља све верне са овим јубилејем и захваљује свима на подршци. „Током свих ових година служења свете службе, обављане су Свете тајне, публиковане књиге, часописи, календари, посећиване су парохије и подигнути храмови и неколико обновљено. Епархија је обновљена и никада није изгубила снагу, као птица Феникс. Зато настављамо са радом уз Божју помоћ“, каже Владика Кирило.

Владика Кирило саопштава да ће централна прослава 10 година Епархије бити одржана када буде освештан храм који се гради у граду Резистенсија у Ћаку, у част Свете Тројице. Идеја је била да се храм заврши до овог датума, али је пандемија одложила завршетак радова.

У недељу, 31. октобра, служиће се Света литургија у спомен на Светог апостола Луку и Светог Петра Цетињског, који се са Светим Василијем Острошким сматра заштитником Епархије. Биће одржана служба са поменом за прву годишњицу од упокојења, блажене успомене, Митрополита Амфилохија, и због тога Владика Кирило благосиља да се и на овој литургији обележи 10 година од оснивања Епархије.

Литургија 31. октобра биће у Саборном храму Рођења Богородице у 10 сати, а началствоваће Његово преосвештенство Јован, епископ Каракаса и Јужне Америке  (Руска Православна Загранична Црква). Владика Кирило неће бити присутан јер ће и даље боравити у Црној Гори да би учествовао на састанку епископа у Србији у новембру.

Извор: Епархија буеносајреска и јужноцентралноамеричка

Превела: Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This