Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх московски и целе Русије Кирил одржао је јуче, 21. октобра 2021. године, онлајн разговор са учесницима IX међународног фестивала „Вера и реч“ „Црква у свету који се мења: изазови и поуке дигитализације“, пренела је Патријаршија. ру.

Традиционално, сусрети Предстојатеља Руске православне цркве са представницима овог фестивала одржавају се у Сали црквених сабора Саборног храма Христа Спаситеља у Москви у формату дијалога, у којем учесници фестивала – свештенослужитељи, представници епархија, радници световних и православних медија и други – могу лично постављати питања Патријарху Кирилу.

Овог пута Његова светост је учествовао на састанку на даљину, а у име свих учесника фестивала, поздравио га је В.Р. Легоyда који је у свом говору напоменуо да су у Сали црквених сабора учесници фестивала из 177 епархија Руске православне цркве, као и гости из помесних православних Цркава.

Патријарх Кирил је благословио учеснике фестивала и у свом обраћању казао да је Црква призвана да помогне савременим људима да пронађу прави приступ коришћењу резултата развоја науке и технологије. По његовом мишљењу први талас уласка православаца у простор друштвених мрежа и других платформи за дигиталну комуникацију приводи се крају.

“Немогуће је бесконачно повећавати број парохијских веб страница, мрежних налога и блогова. Данас је изузетно важно фокусирати се на квалитет изнетих информација, тражење адекватног језика – вербалног и визуелног – за сведочанство о Спаситељу, о животу Цркве, о високом достојанству хришћанина. И ту долази до изражаја образовање, професионализам, као и унутрашњи жар, жеља да се говори о Христу, и можда баш тај жар и жељу да се говори о Христу треба ставити као приоритет. Јер све остало игра услужну улогу и споредно је, а примарна је наша жеља и тежња да проповедамо Христа распетог и Васкрслог.

Данас живимо у свету који је, захваљујући дигиталним технологијама, постао веома транспарентан и покретан: свака неопрезна фраза, провокативна фотографија, може покренути грудву снега, па чак и лавину информација, уништавајући добар имиџ Цркве. Стога, изнова и изнова апелујем на сваког од вас да запамтите одговорност коју носите пред Богом, Његовом Светом црквом, пред нашим народом!

Нека Бог благослови ваш даљи труд на пољу просветитељства и да вам да снаге да са истом ревношћу и опрезношћу и даље сведочите о Христу и Његовој Светој цркви.”

Предстојатељ Руске православне цркве је потом одговорао на питања учесника фестивала “Вера и Реч”.

На IX свеправославном фестивалу “Вера и реч” у Москви, са благословом Његове светости Патријарха српског г. Порфирија, учествују и представници медија Српске православне цркве: протојереј Никола Пејовић, главни и одговорни уредник Радио Светигоре, протођакон др Дамјан Божић, главни и одговорни уредник Православља, новина Српске патријаршије, и Мирјана Лолић Мочевић, главни и одговорни уредник ТВ Храм.

Приредила и превела Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This