Izaberite stranicu
Одбор за међурелигијску сарадњу у Требињу, при Међурелигиском вијећу у Босни и Херцеговини, је уз подршку CRS-a,  9. октобра 2021. године, реализовао пројекат „Шта бисмо жељели да знамо о другима, а нисмо имали прилику да питамо“.
Активност се одвијала у Петропавловом манастиру и меџлису Исламске заједнице у Требињу и окупила је тридесетак учесника. Учествовала је муслиманска омладина из Стоца, предвођена главним столачким имамом Мерседом Шабановићем, и православна омладина из Требиња.
Сточани су припремили питања о православљу на која су одговарали игуманија Павла и протојереј-ставрофор Дражен Тупањанин, а Требињци су своја питања о исламу имали прилику да поставе хафизу Садику ефендији Фазлагићу.
Заједно су обишли манастирско имање, Цркву Светог Апостола Павла, радионице за иконопис и вез, требињски Меџлис и Осман-пашину џамију.
И на Сточане и Требињце велики утисак су оставили хафиз Садик и свештеник Дражен док су им настојали приближити и објаснити  одговоре на бројна питања која су постављали.
Игуманија Павла је својом топлом добродошлицом и гостољубљем, са сестринством свог манастира, допринијела  упознавању и повезивању омладине двије религије и поздравила је сва окупљања са циљем  хармонизације односа и успостављања  мостова. Дружење је окончано заједничким ручком на ком је била прилика да се подијеле утисци и направе планови за будуће активност.
Нова склопљена пријатељства су знак да је човјек изнад свега, и да се трудимо  да будемо људи.
За крај, да се подсјетимо једне дивне реченице нашег нобеловца Иве Андрића, којом указује на међуљудске односе и мостове као симболе људске снаге:
„Тако, свуда на свету, где год се моја мисао крене или стане, наилази на верне и ћутљиве мостове као на вечиту и вечно незасићену људску жељу да се повеже, измири и споји све што искрсне пред нашим духом, очима и ногама, да не буде дељења, противности ни растанка.“
Текст и фото:
Секретар ЦО Требиње
Марко Вучинић

Pin It on Pinterest

Share This