Izaberite stranicu

Православни богословски факутет Универзитета у Београду прославио је данас, 09. октобра 2021. године, своју крсну славу светог Јована Богослова Светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског г. Порфирија.

Након прочитаног јеванђељског зачала Епископ Сава је беседио о животу и богословљу светог Јована Богослова, љубљеног апостола Христовог. „Као верни следбеник светог Јована Крститеља апостол Јован се заједно са Претечом и његовим ученицима сусрео са Господом. Сусревши се са Њим и препознавши у Њему Месију, кога сви очекују, односно препознавши у духу да је Христос оваплоћени Бог запита Га где живиш. На то питање Христос даје одговор који позива на покрет целога бића, на подвиг духа и ума, давши могућност својим ученицима не само да сазнају одакле је и место на којем живи, него већ и да познају Њега самога, да уроне у тајну спасења рода људскога ради које је дошао на свет“, напоменуо је епископ Сава говорећи о смислу следовања за Христом.

„Сагледајући из непоредне близине тајну Христову, која се голим оком могла сагледати и руком опипати он се не устеже него улаже крајње напоре пратећи Господа у стопу“, рекао је епископ Сава, описујући дело св. Јована Богослова, истичући да је зато св. Јован могао неустрашиво да проповеда Христа. И не само да је ту проповедао, већ је ту проповед и записао оставивши покољењима иза себе да и они могу да одговоре на Христов призив и одговоре на „тајну Логоса Оваплоћеног кога је Отац из љубави послао у свет да кроз Њега упознамо тајну љубави која је темељ живота, односно да живимо тајну искупљења“.

„То, дакле, што је чуо и видео свети апостол Јован Богослов, проповеда и предаје нама. Јер управо на томе што су су чули и видели ученици и апостоли Христови почива наша вера. То нам говори да наша вера није теорија нити философски систем. Него живот и живљење. То искуство живљења вере имали су и светитељи Божији. Богососни оци и преподобни који су нама показали да је вера учешће у Христовом животу и животу светитеља. Управо у Цркви, на сабрању у Светој Евхаристији, ми стичемо искуство учествовања у Христовом животу“, истакао је епископ Сава напомињући да „због тога није могуће веровати и бити изван Цркве. Није могуће сагледати тајну Логоса, нити разумети реч Божију, кроз коју тумачимо вољу Божију и Његове заповести и кроз коју се учимо путу који нас води Христу, ако смо далеко од Цркве“.

„Предани рад на разумевању Речи Божије, која се у овом дому проповеда, и са амвона у храму и са катедре у учионици, јесте у ствари наше учешће у искуству светих апостола, ученика Христових, који су, како смо рекли, из близа слушали и живели Реч Божију. И који су се напајали са самог Извора слатке воде, или као свети апостол Јован, који је приљубљен на прса Христова, добио отворење ума и срца, снагу речи и касније виђење откровења Тајне Божије“, истакао је епископ Сава на крају своје беседе уз жеље да студенти у новој школској години проникну све дубље у Тајну Христову.

Након Свете Литургије Епископ Сава је са професорима и студентима пресекао славски колач.

Извор: Радио Слово Љубве

Pin It on Pinterest

Share This