Izaberite stranicu

Црквена општина топаљско-херцегновска, уз покровитељство Управе за сарадњу с дијаспором Министарства спољних послова Републике Србије и подршку Општине Херцег Нови и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, са поносом представља изложбу о грофу Сави Владиславићу Рагузинском, дипломати рускога цара Петра Великог који је, између осталог, разграничио Руско и Кинеско царство, активно учествовао у војним операцијама Руског царства и реализовао потписивање мира са Турском. Његовом је заслугом балканска политика Руске империје била таква да ће непун вијек касније Балкан добрим дијелом бити ослобођен од османске окупације.

Осим што је био изузетан дипломата, остао је упамћен и као велики добротвор умјетника, између осталог и Антонија Вивалдија, који му је у знак захвалности посветио једну од својих опера.

Ми му не смијемо заборавити прије свега то што је, увијек носећи отаџбину у срцу, Сава Владиславић обновио српско школство, шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике. Исто тако, помагао је цркве и манастире широм српских земаља. И ми се овдје можемо похвалити свештеним предметима: Јеванђељем, крстом, путиром и дискосом, које је гроф Сава даривао цркви Светога Спаса на Топлој, за покој душе својих родитеља, и за спас своје душе.

Изложба са детаљном презентацијом мноштва докумената, слика, цртежа и фотографија артефакта који свједоче о импозантном животном путу, дјелу и завјештању једне од најзначајнијих нововјековних личности српскога народа, први пут се представља публици у Црној Гори, прије свега захваљујући Националној библиотеци Републике Бурјатија и Представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, престоници ове републике Руске Федерације на чијем се крајњем југу налази град Кјахта, древни Тројицкосавск, који је основао гроф Сава Владиславић у част Светог Саве.

Изложба је посвећена и сјећању на Владимира Давидовића, коме је једна од животних мисија била да грофа Саву Владиславића истргне из историјског заборава и додјели му заслужено мјесто у националном памћењу.

Изложба ће бити отворена за публику од 29. септембра до 10. октобра у фоајеу дворане Парк у Херцег Новом, улаз је слободан.

Каталог изложбе са додатним информацијама можете преузети овдје

Pin It on Pinterest

Share This