Izaberite stranicu

Дани духовне културе Русије у Србији отворени су јуче, 23. септембра, у Народној библиотеци Србије, где је велики броје руских и српских стручњака најпре узео учешћа у конференцији на тему “Православље – темељ руске и српске културе”, потом је у НБС отворена изложба посвећена обележавању 200 година од рођења Достојевског, а у наставку програма уприличен је округли сто посвећен истом јубилеју.

– Многоструке су културне везе између наших земаља, а ако идући путевима православља трагамо за примерима не само библиотечке већ и дубље културне сарадње Русије и Србије, не морамо ићи даље од платоа на коме се налазимо, а који је дом чак два храма, оног Светог Саве и овог храма културе – рекао је в.д. управника НБС Владимир Пиштало, отварајући конференцију, наводећи и један старији пример сарадње међу државама: судбину Мирослављевог јеванђеља, које су Руси открили и представили свету пре Србије.

Пиштало је доцније био домаћин и првог сусрета руско-српског библиотечког дијалога, а претходно је отворио изложбу о Достојевском у Атријуму НБС, са другим учесницама у поменутом разговору – Данијелом Ванушић, в. д. помоћника министра културе и информисања за културно наслеђе и Олгом Јариловом, заменицом министра културе Руске Федерације.

Поводом два века од рођења једног од највећих писаца у историји, у Атријуму НБС истакнути су таблои са одабраним фотографијама како самог писца, тако и Петербурга – града који данас представља живо оваплоћење његовог наслеђа и сећања на њега, града његове младости и формирања, његове катастрофе и повратка, смрти и бесмртности, града у коме се одвија радња знатног дела мале прозе али и три романа из “великог петокњижја” Достојевског.

Светиње

У РУСКОМ дому синоћ је отворена и изложба “Светиње Древног Новгорода – светлост која је допрла из дубине векова” и народних уметничких заната, а потом је одржан заједнички концерт фолклорних група “Вороњешке девојке” и Ансамбла “Талија” из Србије.

Извор: Вечерње новости

Фото: руски дом

Pin It on Pinterest

Share This