Izaberite stranicu

На данашњи дан, 15. септембра 1949. године Конрад Аденауер је изабран за првог канцелара Западне Њемачке, а Теодор Хојс за првог предсједника републике.

Конрад Херман Јозеф Аденауер био је њемачки политичар и први послератни канцелар Њемачке од 1949. до 1963. године. Успјешно се залагао за обуставу денацификације, извео је Западну Њемачку из рушевина Другог свјетског рата и од ње направио продуктивну и просперитетну државу која је успоставила блиске односе са Француском, Великом Британијом и САД. За вријеме његове владавине Западна Њемачка је постала демократска и стабилна држава са међународним угледом и економским просперитетом (Њемачко економско чудо). Био је први лидер Демохришћанске уније (ЦДУ), а она је под његовим вођством постала најутицајнија странка у земљи. Аденауер, који је био канцелар до своје 87. године, назван је Дер Алте (стари). Противрјечио је својим годинама интензивним радним навикама и невјероватним политичким инстинктом. Залагао се за широку визију тржишта базираним на основама либералне демократије и антикомунизма. Као изузетно вјешт политичар, Аденауер је био дубоко посвећен прозападној оријентацији спољне политике Западне Њемачке и њеном враћању на свјетску сцену. Радио је на обнови западноњемачке привреде од разарања Другог свјетског рата и био је на челу њемачког економског чуда. Поново је успоставио њемачку армију (Бундесвер) 1955. године и обновио односе са Француском, што је омогућило економско уједињење западне Европе. Аденауер је представљао оштрог противника Источне Њемачке и увео је Западну Њемачку у НАТО. За вријеме његовог мандата, Западна Њемачка је постала чврст савезник Сједињених Америчких Држава.

Као велики римокатолик, био један од водећих чланова Странке центра за време Вајмарске Републике. Такође, вршио је функцију градоначелника Келна (1917—1933. године) и био предсједник Пруског државног савјета (1922—1933. године).

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This