Izaberite stranicu

У суботу 11. септембра 2021. године, када се наша Света Црква молитвено сјећа страдања и смрти Светог Јована Крститеља и Претече Господњег, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јереј Илија Мотика баошићки парох, а саслуживали су му архимандрити: Данило Љуботина из Митрополије загребачко-љубљанске и Мирон острошки сабрат, протојереј Радмило Чизмовић, пјешивачки парох, јереј Ранко Радоњић, острошки служитељ и јерођакон Роман.

У евхаристијском сабрању молитвено је учествовало острошко монаштво и вјерни народ, а богоугодним појањем одговарала су острошка братија.

Током Литургије прочитано је Јеванђеље о страшном страдању Светог Јована Криститеља и усјековању његове главе.

Сабрани који су се постом и молитвом припремали, примили су Свето Причешће.

Надахнут данашњим страшним и великим догађајем Усјековања главе Светог Јована Крститеља, кога се Црква молитвено сјећа, сабранима је бесједио о. Данило Љуботина.

– Ирод као цар убија беспомоћног, Светог, Светог над светима, Јована Крститеља који мора да говори истину народу. За истину често пута људи изгубе живот, али привидно и привремено. Зато што истина изађе кад тад. Истина ову коју смо данас читали, њу познаје цијели свијет. Ирод није храбар, него је изрод, а Свети Јован Криститељ је свјетло над свјетлима. Ми морамо слушати заповијест Господњу, божанске заповијести су обавезне за цијели људски род. Нико нема право да руши заповијести Господње, али видите, овдје се десио злочин у име државе. Цар наређује да убију Светог Јована да би сачувао своју власт – бесједио је о.Данило.

Казао је да Свети Јован Пророк, Претеча и Крститељ, највећи рођени од жене, како га је Христос звао, везује Стари и Нови завјет.

– Он је примјер сваког добра. Он је поравнао стазе по којима ће Син Божији, Спаситељ свијета моћи да хода. То јесте да Га народ разумије. Свети Јован Крститељ крштавао је водом, а Христос Духом и Истином – рекао је о. Данило.

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This