Izaberite stranicu

Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, који се налази у Мађарској по благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, отворио је 6. септембра 2021. године рад другог дана 52. Међународног евхаристијског конгреса у Будимпешти, представљајући извештај о православном схватању евхаристије. Догађај се одржао у једном од највећих изложбених центара у Мађарској, Хунгекспо.

Током свог говора, митрополит Иларион је приметио да, иако Католичка Црква и Православна Црква нису у евхаристијском заједништву, њих уједињује вера у стварно присуство Христа у тајни евхаристије. Ова вера нашла је посебан израз у литургијској и теолошкој традицији Православне Цркве која Божанску Литургију схвата као врхунац литургијског живота, као божанску службу која превазилази просторна и временска ограничења.

Говорећи о представљању евхаристије у православној уметности, јерарх се посебно задржао на традиционалној иконографији причешћа апостола, описујући је као живописан израз вере у евхаристију као силу која ствара јединство Цркве.

Митрополит волоколамски Иларион представио је патристичко схватање причешћа Светим Христовим Тајнама као главног средства за постизање обожења, што је циљ хришћанског живота. Посебна пажња у говору митрополита Илариона посвећена је литургијским карактеристикама слављења евхаристије у Православној Цркви, омогућавајући верницима да се упознају са стварношћу Царства Небеског док су још на земљи.

На крају свог говора, Митрополит је нагласио да је Православна Црква чувар богате традиције која датира још од Господа Исуса Христа и првих Отаца Цркве и изразио захвалност организаторима догађаја на могућности да представи ту традицију својим учесницима.

Извор: mospat.ru, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This