Izaberite stranicu

Његово краљевско височанство принц Давит Багратион Мухрани од Грузије са својом супругом принцезом Ирином, уручио је Његовом високопреосвештенству Митрополиту Јоаникију највише одликовање краљевске куће орден Орла Грузије и бешавне доламе Господа нашег Исуса Христа на свечаности у Подгорици, у присуству Његове светости Патријарха српског г. Порфирија и многобројних архијереја наше и осталих помјесних цркава.

Њихова височанства допутовала су у Црну Гору поводом свечаности устоличења Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија. Они су са делегацијом коју су чинили Александар Ђурђев, посланик и председник Српске лиге, Горан Миленковић, помоћник министра за бригу о селу у Влади Р.  Србије, ђакон Ненад Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма, присуствовали историјским дочеку Патријарха српског Порфирија 4. септембра у Саборном храму у Подгорици, као и другим свечаностима која су пратила овај историјски догађај.

“Наша је жеља да овај свечани чин постане једним од камичака у грађењу још ближих и братских односа наших народа, које повезује много тога, чега често нисмо свесни, јер наше историјске везе често нису довољно познате”, казао је Његово краљевско височанство.

Подсјетио је да се по промислу Божијем, празници Свете Нине, просветитељке Грузије и Светог Саве Српског прослављају истог дана, 27. јануара.

“Tо је, по нашем разумевању, више од случајности! Као што је више од случајности да је Свети Сава, у житију свог оца Светог Симеона, који је рођен управо у овом граду, прибележио да су на сахрани Светог Симеона, на Светој Гори, грузински монаси појали и служили одмах после Грка, а пре Руса, Бугара и самих Срба.”

Принц је указао на вишевјековне и неизбрисиве братске везе двају народа и цркава: “Темељи наших братских односа су добоки и поставили су их наши Свети преци, што обавезује и нас, данашње нараштаје, да их унапређујемо и даље развијамо”.

Митрополит се захвалио на високом признању и сагласио да су наши народи кроз историју имали и развијали братске односе и да то најбоље свједочи Света Гора атонска.

“Али и многе друге светиње у Светој земљи јер свуда гдје је наша историја и традиција ми се сретамо. Ми у Цркви прослављамо монархију Бога Оца, а на земљи сваки народ који има своју историју, држи до своје монархије. Желим вашој династији, која има дубоко историјско утемељење у грузијском народу, сваки успјех и да Ви, Ваше височанство, учините све да братски грузијски народ одржи и своју вјеру и своју традицију. Иако смо географски далеко, Вашим доласком смо постали близу, а у вјери смо увијек били близу, у молитвама и свеопштој бризи за цијело православље. Изражавам велико задовољство што сте дошли да нас посјетите баш овом приликом, поводом мог устоличења данас у Црној Гори”, казао је Његово високопреосвештенство Митрополит Јоаникије.

Принц Давит је поглавар најстарије православне краљевске династије на свијету, пошто је након усвајања хришћанства 327. године Грузија после Јерменије постала друга земља на свијету која је овој религији дала државни статус.

Весна Девић

ГОВОР ЊЕГОВОГ КРАЉЕВСКОГ ВИСОЧАНСТВА ПРИНЦА ДАВИТА БАГРАТИОН МУХРАНИЈА ОД ГРУЗИЈЕ, ПРИЛИКОМ УРУЧЕЊА ОДЛИКОВАЊА МИТРОПОЛИТУ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОМ ЈОАНИКИЈУ, У ПОДГОРИЦИ, 4. СЕПТЕМБРА 2021.

 Ваша Светости,

Ваша Високопреосвештенства и Преосвештенства,

Ваша Краљевска Височанства,

часни оци, даме и господо,

браћо и сестре у Христу,

 

Велика ми је част и изузетно духовно задовољство да се данас налазим у Подгорици и да сам се нашао под сводовима његовог велелепног Саборног Храма, који заиста символизује делић Раја наземљи.

Част ми је да сам удостојен да се нађем међу одабраним званицама, које су се на овом светом месту сабрале у склопу свечаности устоличења Вашег Високопреосвештенства и ступања на Престо Светог Петра Цетињског и на узвишену дужност митрополита Ваше светосавске Митрополије.

Ту част и радост, коју са Српском Православном Црквом дели васељенско Православље, увеличава и чињеница да имам ту прилику да Вашем Високопреосвештенству уручим највише одликовање Краљевског Дома Грузије – Орден Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа нашега Исуса Христа у степену Великог Крста.

Наша је жеља да овај свечани чин постане једним од камичака у грађењу још ближих и братских односа наших народа, које повезује много тога, чега често нисмо свесни, јер наше историјске везе често нису довољно познате.

По промислу Божијем, празници Свете Нине, просветитељке Грузије и Светог Саве Српског прослављају се истог дана, 27. јануара. Tо је, по нашем разумевању, више од случајности! Као што је више од случајности да је Свети Сава, у житију свог оца Светог Симеона, који је рођен управо у овом граду, прибележио да су на сахрани Светог Симеона, на Светој Гори, грузински монаси појали и служили одмах после Грка, а пре Руса, Бугара и самих Срба.

Дакле, темељи наших братских односа су добоки и поставили су их наши Свети Преци, што обавезује и нас, данашње нараштаје, да их унапређујемо и даље развијамо.

Нека су Вам многа благословена лета, Ваше Високопреосвештенство и да нас увек имате у својим светим молитвама!

SPEECH OF HIS ROYAL HIGHNESS PRINCE DAVIT BAGRATION MUKHRANI OF GEORGIA, ON THE OCCASION OF THE INVESTITURE OF METROPOLITAN JOANIKIJE OF MONTENEGRO AND THE LITTORAL

IN PODGORITSA, 4. SEPTEMBER 2021.

 Your Holiness,

Your Eminences and Graces,

Your Royal Highnesses,

Very Reverend Fathers, ladies and gentlemen,

brothers and sisters in Christ,

 

It was a great honour and exceptional spiritual pleasure for me to be in Podgoritsa today and under the vaults of its magnificent Cathedral, which indeed symbolizes a part of Paradise on Earth.

I am also honoured that I was graced to find myself among the selected guests, who have gathered in this sacred place as a part of the enthronement ceremony of Your Eminence and elevation to the Throne of Saint Petar of Tsetinje and to the sublime duty of the Metropolitan of Your SaintSavaian Metropolitanate.

This honour and joy, which the universal Orthodoxy shares with the Serbian Orthodox Church, is enhanced by the fact that I have the opportunity to present to Your Eminence the highest decoration of the Royal House of Georgia – the Order of the Eagle of Georgia and the Seamless Tunic of our Lord Jesus Christ in the rank of Grand Cross.

It is Our wish that this solemn act becomes one of the pebbles in building of even closer and fraternal relations of our peoples, who are connected by many things that we are often unaware of, because our historical ties are often not sufficiently known.

According to Divine Providence, the holidays of Saint Ninо, the Enlightener of Georgia and Saint Sava of Serbia are celebrated on the same day, January 27. In our understanding, this is more than just a coincidence! As it is more than just a coincidence that, in the biography of his father Saint Simeon, who was born exactly in this city, Saint Sava noted that at the funeral of Saint Simeon, on Mount Athos, Georgian monks chanted and officiated immediately after the Greeks, and before the Russians, Bulgarians and the Serbs themselves.

Therefore, the foundations of our fraternal relations are deep and were laid by our Holy Ancestors, which obliges us, the generations of today, to improve and develop them further.

May You have many blessed years, Your Eminence, and may You always have us in Your holy prayers!

 

Pin It on Pinterest

Share This