Izaberite stranicu

ПЕСНИК Милутин Мићовић и Институт за српску културу из Никшића овогодишњи су добитници награда “Печат Херцег Шћепана” и “Ћириличник”, које се додељују на традиционалној манифестацији “Трг од ћирилице” у Херцег Новом.

Књижевник Радомир Уљаревић прочитао је образложење жирија о уручењу награде Мићовићу, у коме се наводи да лауреат доследно и неодступно исписује своју прозу, есеје, колумне, коментаре, стихове, спајајући традиционалне и модерне поступке.

– Његова молитвена, боготражитељска поезија је незаустављива лирска исповест, препуна питања која углавном садрже и одговоре, и кад песма говори о једноставним стварима читање није упрошћено, песнику као да је стало да не открије оно за чиме трага, како би тим чином баш то изгубио – навео је Уљаревић.

У образложењу награде “Ћириличник” истиче се да Институт за српску културу из Никшића постоји од 2016. године и представља једину научно-истраживачку установу која се бави истраживањем, вредновањем и презентовањем богатог српског културно и духовног наслеђа, на тлу данашње Црне Горе, али и из суседних области.

– Српска култура је оно на чему стоје српске државе и покрајине, српска саборност, и њена будућност. Најбоља култура производи сувереност духа. И Црна Гора, ми тако сведочимо, стоји на српској култури, језику и писму, на Цетињу и Ловћену. Иако је по тим питањима, данас наметнута велика полемика у Црној Гори, али показује се да оно што је вредно, не може да потоне, и не може се заборавити, као што показује и овај Трг и име Херцега Стефана – казао је Милутин Мићовић.

За ових двадесет година у Црној Гори, по Мићовићевим речима, створена је таква подела у једном народу, једној култури, да је било пожељно да браћа буду небраћа, да један језик буде два, да поред цркве буде антицрква, и да нема начина да се разговара по битним питањима у овако подељеној Црној Гори.

Потискују ћирилицу

БУДИМИР Алексић, захвалио се на урученој награди и поверењу које је указано Институту за српску културу.

– “Трг од ћирилице” опстаје захваљујући прегалаштву једног од стубова ове манифестације, оца Радомира Никчевића, који се у оквиру ове манифестације организованом акцијом, супроставио једном деструктивном, идеолошком пројекту, елиминисања имена српског језика и потискивања ћириличног писма из ове земље – казао је Алексић.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This