Izaberite stranicu

На празник Сабора Св. архангела Гаврила служена је Света литургија и прослављена слава у храму Св. архангела Гаврила у црмничком селу Дупило, који је посвећен овом празнику.

Свету литургију је служио свештеник Крсто Пламенац, парох црмнички. За пјевницом су појале монахиње манастира Св. Мироносица, Лукија и Кикилија, као и госпођа Маја Ђуровић. Међу вјерницима који су приступили Светом причешћу је био већи број дјеце. Након Свете службе Божије пререзан је славски колач који је припремио домаћин г. Стево Ђуровић са породицом.
Колач је такође принела и десетогодишња Сара Косјерина која је прославила свој имендан, Преподобну Сару Мисирску, која се такође празнује данас.

Славље је настављено уз дружење и пригодну трпезу коју су припремили домаћини.

Храм се налази на узвишењу са којег се пружа прелијепи поглед на Дупило, као и на сусједна села, Брчеле, Бријеге и Буковик.
Храм се обнавља трудом г. Стева Ђуровића и осталих мјештана.

На подручју села су три цркве, све три оштећене у земљотресу 1979. године. Најстарија је Св. Андрије, саборна је Св. Арханђела Михаила а трећа је Св. Арханђела Гаврила у Дубречу. Друга је обновљена 1904, а трећа 1909. године.

о. К. П.

Pin It on Pinterest

Share This