Izaberite stranicu

Празник Светог Василија Острошког вјерницима је врло важан. То доказује и организовано ходочашће сваке године 12. маја. Ректор Богословије “Свети Петар Цетињски” на Цетињу отац Гојко Перовић у изјави за ТВ Прва, то објашњава као “потребу за смирајем и бијегом у неки љепши, оноземаљски свијет, и у лику Светог Василија Острошког вјерници проналазе симбол вјечног живота”.

“Гледајући у свакодневне проблеме често се давимо и ако бисмо негдје испунили неки формулар да јесмо вјерници, ми често у животу то не показујемо него нас хвата паника, страх, неко нестрпљење, и зато су нам овакви дани, то народ зове “благи дани”, потребни. И зато људи иду у ходочашће, не ради неке магије, не ради неког обичаја, да би испразнили или испоштовали неки ритуал, него да би се дотакли тога вјечнога живота кога свака људска душа осјећа – да тај вјечни живот постоји”, казао је он.

На питање да прокоментарише велико присуство вјерника у манастиру Острог и актуелне епидемиолошке мјере, отац Гојко је за ТВ Прва казао: “Ми свештеници смо у непосредном контакту са људима говорили да не морају сви данас поћи, нека пође, што кажу, једно из куће, ајде да дамо допринос поштовању епидемиолошких мјера, није гријех ако се у част овога дана и са намјером да се заблагодари Богу, на овоме дану пође и сјутра, и прексјутра и све до недеље”.

“Једнако ће бити Божји благослов да се дође код Светог Василија и у неки други дан”, закључио је ректор Богословије на Цетињу.

Прилог за телевизију “Прва” урадила Марица Булатовић.

Pin It on Pinterest

Share This